Posete Adligatu obustavljene zbog korona virusa

BEOGRAD – Uprava Udruženja Adligat odlučila je da obustavi sve posete Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti do 1. aprila zbog trenutne situacije u vezi sa korona virusom, saznaje Tanjug u Adligatu.

Predsednik Adligata Viktor Lazić za Tanjug kaže da su se na taj korak odlučili zbog bezbednosti posetilaca muzeja.

„Naše muzeje posećuju najviše stranci, dakle više stotina ljudi koji su prethodnih dana boravili na više desetina međunarodnih aerodroma širom sveta. Sa druge strane, naši kustosi su uglavnom stručnjaci, stariji ljudi, koji imaju svoje hronične probleme koji dolaze sa godinama. Kao odgovorni ljudi, bez panike, ali sa oprezom, ne možemo da dozvolimo prisustvo visokog rizika u našim prostorijama“, kaže Lazić.

Prema njegovim rečima, u upravi Adligata su otkazali više poseta iz Kine, Indonezije i Velike Britanije grupa turista koji su u Beograd želeli da dođu da bi posetili naše muzeje.

„Istovremeno je u naše muzeje trebalo da dođe više grupa đaka iz škola širom Srbije. Procenili smo da je su u ovom trenutku preventivne mere važnije, a za posete će biti vremena. Mi smo prvi muzej u Srbiji a verovatno i u regionu koji se odlučio na ovako strog režim, ali mislimo da je odgovornost prema svima: posetiocima, našim zaposlenim i našem narodu, od velikog značaja“, kaže Lazić.

Uprava Udruženja Adligat se nada da će ove mere kratko trajati i da će ubrzo nastaviti sa primanjem poseta.

U Adligatu ističu da ovo ne znači obustavu rada, naprotiv, rad Udruženja i muzeja će čak biti intenziviran na drugim poslovima, a obustavljene su samo posete i primanje grupnih tura u muzejima.

Udruženje Adligat svake godine posećuje više hiljada posetilaca iz celog sveta koji često u Beograd dolaze samo kako bi videli retke eksponate koje baštini ovo Udruženje, kao što su pisma Nikole Tesle, rukopis Tomasa Edisona i Napoleona, jedna od najvećih privatnih zbirki knjiga o Čehovu na svetu…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.