U trendu

Posle žestokog sukoba Izrael zatvorio zonu za ribolov u pojasu Gaze

Izrael je zatvorio zonu za ribolov u Sredozemnom moru u pojasu Gaze posle prekograničnog sukoba prošle noći sa palestinskim ekstremistima, naintenzivnije eskalacije neprijateljstava u proteklim mesecima.

Palestinski ekstremisti su ispalili dve rakete na jug Izraela pošto su u izraelskim udarima iz vazduha gadjane pozicije islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

Izraelska voska je saopštila da je odbrambeni sistem „Gvozdena kupola“ presreo dve rakete koje su ekstremisti ispalili na jug Izraela.

Medjutim, policija je rekla da su delovi raketa pričinili štetu na jednoj kući u Sderotu i da je jednom čoveku ukazana medicinska pomoć zbog lakših povreda.

Izraelska vojska je takodje rekla da su udari odgovor na puštanje balona s eksplozivom preko granice i pokušaje palestinskih ekstremista da bace eksploziv na graničnu ogradu izmedju Izraela i Gaze i na vojnike koji su tamo razmešteni.

Desetine Palestinaca demonstriralo je duž te ograde, a vojska je navela da su demonstranti „palili (automobilske) gume, bacali eksplozivne naprave i granate prema bezbednosnoj ogradi i pokušavali da joj pridju“.

Ministarstvo zdravlja u pojasu Gaze je reklo da su dva demonstranta ranjena izraelskom vatrom.

Izrael smatra Hamas odgovornim za sve napade koji potiču sa te palestinske teritorije.

Baloni s eksplozivom pušteni iz Gaze pričinili su veliku štetu na izraelskom poljoprivrednom zemljištu u proteklim danima.

Dogodilo se to u vreme kada su Hamas i druge palestinske frakcije osudile Ujedinjene Arapske Emirate što su pristali da normalizuju odnose s Izraleom.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc naredio je da se zona za ribolov u Gazi zatvori do daljeg u odgovoru na raketnu vatru.

Pojas Gaze je pod blokadom Izraela i Egipta od 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo vlast na toj palestinskoj teritoriji od umerenijeg Fataha.

Izrael je od tada tri puta ratovao s Hamasom.

U proteklim mesecima dve strane su se uglavnom pridržavale nezvaničnog prekida vatre i sukobi su prestali skoro sasvim od početka pandemije korona virusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.