Poslovno raspoloženje nemačkih privrednika palo u januaru

MINHEN – Raspoloženje nemačkih privrednika se pogoršalo u januaru, pri čemu je indeks poslovne klime, koji izračunava institut IFO, pao na 90,1 poen sa decembarskog nivoa od 92,2 boda.

Kompanije su ocenile da je njihova poslovna situacija u januaru lošija nego prethodnog meseca, a pesimističnije su i u pogledu očekivanja u predstojećem periodu, navodi se u saopštenju IFO instituta dostavljenom Tanjugu.

Drugi talas koronavirusa je za sada stopirao oporavak nemačke ekonomije.

Indeks poslovnog sentimenta u prerađivačkoj industriji potonuo je u januaru posle osam uzastopnih meseci rasta, jer su buduća očekivanja među proizvodnim kompanijama znatno manje optimistična.

Nasuprot tome, njihove procene trenutne situacije su primetno bolje. Iskorišćenost proizvodnih kapaciteta je porasla za 1,6 procentnih poena na 81,8 procenata, mada je još uvek ispod dugogodišnjeg proseka od 83,5 posto.

U uslužnom sektoru, indikator poslovne se znatno spustio, pošto su kompanije revidirale naniže procene svoje trenutne situacije. Takođe su mnogo pesimističnije prema poslovnim perspektivama za naredne mesece. Osetno se smanjio broj narudžbina knjiga, koji je prethodnih meseci beležio uspon, a pad poslovanja su zabeležili i sektori transporta i logistike.

U trgovini, indeks poslovne klime je oštro pao, zabeleživši najnižu vrednost od aprila 2020. Procene trgovinskih kuća o trenutnoj poslovnoj situaciji su izrazito negativne, a i njihova buduća očekivanja su pesimističnija nego u decembru.

Poslovno raspoloženje se pogoršao u gotovo svim segmentima maloprodaje, u nekim slučajevima drastično. U januaru su, za razliku od decembra, mnogi pokazatelji u veleprodaji takođe pokazali pad.

Ni sektor građevinarstva nije zaobišlo pogoršanje poslovnog sentimenta. Ocene trenutne poslovne situacije građevinaca su nešto manje pozitivne, a pored toga, veći broj je ispoljio pesimizam kada je reč o očekivanjima za naredne mesece.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.