U trendu

Pošte Srbije i Severne Makedonije potpisale Protokol o poslovnoj saradnji

 Protokol o poslovnoj saradnji Pošta Srbije i Severne Makedonije potpisali su danas direktori tih preduzeća Zoran Djordjević i Jani Makraduli.

Taj dokument je potpisan tri dana posle održavanja Regionalnog poslovnog foruma u Skoplju, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, i prvi je korak ka konkretizaciji dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i premijera Albanije Edija Rame, o učvršćivanju ekonomske saradnje u regionu.

Djordjević je rekao da pošte Srbije i Severne Makedonije žele da budu lideri ne samo u nacionalnim, već i u medjunarodnim okvirima i da Protokol koji je potpisan predstavlja krovni okvir saradnje na ostvarenju tog cilja.

„Danas smo utvrdili okvire za razvoj novih zajedničkih servisa, pre svega u domenu aktivnosti na kojima Pošta Srbije već intenzivno radi, a to su digitalizacija usluga i razvoj e-komerca. Približavanje Pošte Srbije i Severne Makedonije doprineće razvoju privreda naših zemalja, boljem nastupu na regionalnom tržištu i doneće nove poslove i prihode, kao i čvršće povezivanje naših gradjana i privreda“, izjavio je Djordjević.

Djordjević je istakao da će Pošta Srbije, zahvaljujući razgranatoj mreži medjunarodnih linija, prvenstveno prema Severnoj Americi, nacionalne avio kompanije Er Srbija, koja će, kako se očekuje, uskoro uvesti i letove ka dalekom Istoku, postati regionalni centar logističko-poštanskih servisa, čime će dodatno podržati realizaciju inicijative „Otvoreni Balkan“.

Makraduli je naveo da je potpisivanje Protokola o saradnji početak praktične implementacije inicijative „Otvoreni Balkan“, koju su u Skoplju najavili lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Mi smo susedi i saradnici, ali suštinski naša saradnja može da bude daleko veća. Zato današnji dokument nije samo formalnost, jer će naša saradnja, posebno kroz razvoj e-komerca i logističkih kapaciteta, postaviti temelje za otvaranje trgovine na Balkanu, što ima izuzetan značaj i za prevazilaženje posledica izazvanih pandemijom koronavirusa“, rekao je Makraduli.

Djordjević i Makraduli najavili su i da će vladama Srbije, Severne Makedonije i Albanije uputiti inicijativu za uspostavljanje zajedničke poštanske marke i jedinstvene cene za paketske usluge, kako bi se gradjanima sve tri zemlje omogućile usluge po jedinstvenoj tarifi, kao dodatni podstrek otvaranju tržišta Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.