U trendu

Potišteno raspoloženje nemačkih privrednika zbog korone

MINHEN – Poslovni sentiment u nemačkoj ekonomiji je splasnuo ovog meseca, pri čemu je indeks poslovne klime, koji izračunava ekonomski insitut IFO, pao sa oktobarskih 97,7 poena na 96,5 bodova u novembru.

Kompanije su generalno manje zadovoljne trenutnom poslovnom situacijom, a njihova poslovna očekivanja za naredni period su postala pesimističnija zbog uskih grla u lancima snabdevanja i četvrtog talasa korona virusa, navodi se u saopštenju insituta iz Minhena dostavljenom Tanjugu.

U nemačkom proizvodnom sektoru, indeks poslovnog raspoloženja osetno se pogoršao pošto su kompanije znatno lošije ocenile svoje trenutno poslovanje. Njihova očekivanja su, s druge strane, nešto vedrija, zahvaljujući kretanjima u automobilskoj industriji. Uska grla u snabdevanju poluproizvodima i sirovinama i dalje vrše pritisak na proizvodni sektor, zbog čega većina kompanija planira da podigne cene.

Znatno je opao sentiment u industriji usluga, u kojoj je nabujao skepticizam posebno u pogledu očekivanja. Najveći pad poslovnih očekivanja je u turističkoj i ugostiteljskoj industriji zbog četvrtog talasa pandemije kovid-19. Poslednji put je indikator očekivanja zabeležio veliki pad u novembru 2020. Pored toga, pružaoci usluga u Nemačkoj su takođe manje zadovoljni svojom trenutnom poslovnom situacijom.

Erozija poslovne klime je zahvatila i sektor trgovine, zbog sve većeg pesimizma među kompanijama u pogledu očekivanja, mada su trgovci svoju trenutnu situaciju ocenili nešto boljom. Raspoloženje u maloprodaji i dalje trpi zbog problema sa snabdevanjem, što povećava verovatnoću daljeg rasta cena u narednom periodu.

U nemačkoj građevinskoj industriji je poslovni sentiment malo skliznuo usled nešto trmurnijih očekivanja, nakon kontinuiranog rasta poslednjih meseci. Građevinari su, međutim, ocenili da je njihova trenutna situacija nešto bolja nego prošlog meseca, navodi se u saopštenju instituta IFO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar