Povratak teških kamiona iz Dovera: 'Situacija je rešena' kaže luka Kalea

Situacija u engleskoj luci Dover, gde su hiljade teških kamiona zaglavile nekoliko dana, sada je „rešena“, a pomorski prevoz do francuske luke Kale „naglo se smanjuje“ posle prevoza 2.200 šlepera u petak i 1.500 danas do večeri, objavila je uprava luke Kale.

„Situacija se smirila u Velikoj Britaniji“, rekao je za AFP Benoa Roše, zamenik generalnog direktora kompanije koja upravlja lukama Kale i Bulonj-sir-Mer.

U petak, na Božić, luka je izuzetno radila, a trajektne kompanije ukrcavale su vozila samo u pravcu Dover-Kale.

Kroz podmorski železnički tunel izmedju dve zemlje oko 1.000 kamiona je danas do večeri prevezeno vozovima u  Francusku, a 400 u suprotnom smeru, rekao je portparol „Getlinka“, operatera tunela.

Hiljade vozača kamiona ostale su na cedilu u nedelju u ponoć, kada je Francuska, zabrinuta zbog pojave novog, potencijalno zaraznijeg soja korona virusa, identifikovanog u Engleskoj, zatvorila svoje granice za dolaske iz Ujedinjenog Kraljevstva. Time je bio obuhvaćen i Dover – glavna luka za prelazak Kanala Lamanša, a bio je obuhvaćen i tunel kroz koji se vozovima dnevno prevezu hiljade teških teretnih vozila.

Iako je u sredu ujutro Francuska dozvolila da se prevoz nastavi, vozačima je potreban negativan test na korona virus, na koji zbog gužve moraju čekati danima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.