Pred Srbijom poslednji vikend sa zabranom kretanja: Ko sme napolje i kako će raditi prodavnice

Prvi maj zbog zabrane kretanja proteći će bez tradicionalnog uranka, kako bi se sprečilo širenje zaraze koronavirusom.

Do danas je u našoj zemlji zabeleženo 9.009 slučajeva, dok je 179 osoba izgubilo život. I prethodnih dana je nastavljeno sa popuštanjem mera i pred nama je poslednji vikend tokom kojeg će na snazi biti policijski čas.

Zabrana kretanja počinje od danas, u 18 časova i trajaće do subote, 2. maja u 5 časova ujutru.

Građani stariji od 65 godina moći će u petak da izađu u šetnju dva puta u trajanju od po sat vremena, u bilo koje doba dana najviše šest stotina metara od mesta stanovanja.

U cilju smanjivanja socijalnih kontakata na minimum, i dalje je na snazi zabrana okupljanja više od dvoje ljudi na otvorenom prostoru i ova mera će biti strogo kontrolisana od strane nadležnih organa.

Sve pijace koje su u sistemu JKP „Gradske pijace“ u Beogradu neće danas raditi, a u dane vikenda, 2. i 3. maja, radiće od 07.00 do 15.00, saopštilo je to beogradsko preduzeće.

Prodavnice u Srbiji prilagodile su svoje radno vreme prvomajskim praznicima, kao i odluci Vlade Srbije o policijskom času u narednim danima.

Maksi, Shop & Go i Tempo u petak 1. maja neće raditi, dok će u subotu 2. maja i nedelju 3. maja raditi od 8 do 17 časova.

Kompanija Lidl saopštila je da tokom prvomajskih praznika njene prodavnice neće raditi, a to se odnosi na sva tri naredna dana, petak, subotu i nedelju.

IDEA prodavnice, Roda marketi i Mercator hipermarketi širom Srbije u petak 1. maja neće raditi, dok će u subotu i nedelju 2. i 3. maja raditi u periodu od 7 do 17 časova, navodi se na sajtu IDEA.

Univerexport prodavnice takođe neće raditi 1. maja, a u subotu 2. maja i nedelju 3. maja biće otvorene za kupce od 7 do 17 časova.

Nastave na daljinu koju osnovci i srednjoškolci prate na kanalima RTS-a, neće biti danas jer je državni praznik 1. maj, Međunarodni dan rada, neradni dan.

„Pred male ekrane“ đaci se ponovo vraćaju u ponedeljak, 4. maja, kada će nastava biti po ustaljenom programu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.