Predsednik Italije pozvao parlament da podrži novu, nestranačku Vladu

Predsednik Italije Serdjo Matarela pozvao je večeras parlament da brzo podrži novu, nestranačku Vladu koja bi vodila zemlju kroz krizu izazvanu pandemijom korona virusa.

Matarela je uputio apel poslanicima nakon što političke partije koje su činile dodadašnju Vladu Djuzepea Kontea nisu uspele da prevazidju razlike koje su prošle nedelje dovele do njenog pada.

Prvi izbor Matarele za novog premijera mogao bi da bude ekonomista Mario Dragi, bivši predsednik Evropske centralne banke, koga je pozvao da se sutra sastanu.

Obraćajući se naciji, Matarela je rekao da Italija sada ne može da priušti vanredne izbore i kampanju pošto gradjani zahtevaju „konkretne i brze odgovore“ na zdravstvenu, socijalnu i ekonomsku krizu, izazvanu pandemijom.

Matarela nije rekao kome bi mogao da poveri vodjenje nove Vlade, a pretpostavlja se da želi da čuje da li je Dragi spreman da prihvati mandat.

Smatra se da je Dragi (73), poznat pod nadimkom Super Mario, imao ključnu ulogu u spasavanju jedinstvene evropske valute evro kada je bio predsednik Evropske centralne banke.

Italijanska ekonomija je dugo stagnirala i pre pandemije korona virusa, zbog čega nova Vlada treba da se uhvati u koštac i sa ekonomskom krizom. Vlasti su juče objavile da je u 2020. godini izgubljeno oko 450.000 radnih mesta.

Matarela sada ima nekoliko opcija, medju kojima su davanje mandata užoj ili široj koaliciji u koju bi ušle i neke od opozicionih stranaka, ili raspisivanje vanrednih izbora.

Italija se našla u novoj političkoj krizi pošto je Konte podneo ostavku 26. januara jer nije uspeo da obezbedi novu stabilnu većinu u Senatu kada mu je poverenje uskratila mala stranka Živa Italija nekadašnjeg premijera Matea Rencija.

Kao razlog za napuštanje Konteove koalicije Rencijeva stranka je navela spor oko načina trošenja više od 200 milijardi evra iz fonda EU za oporavak od pandemije.

Matarela je u petak poverio predsedniku donjeg doma parlamenta Robertu Fiku zadatak da do večeras utvrdi da li stranke dosadašnje vladajuće većine mogu da formiraju novu održivu koaliciju koja hitno treba da se pozabavi krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Da partije koje su činile Konteovu Vladu neće postići dogovor postalo je jasno kada je Renci večeras objavio da je njegova stranka Živa Italija zaključila da postoji „pukotina“ u naporima da političke razlike budu prevazidjene.

Lideri do sada vladajućih stranaka nagoveštavali su i tokom dana da su i dalje podeljeni oko odnosa prema ekonomskoj pomoći iz fonda EU za oporavak od pandemije korona virusa, ali i oko minimalne zarade i reforme pravosudnog sistema.

Glavni spor je vodjen izmedju Rencijeve stranke i populističkog Pokreta pet zvezdica, najjače vladajuće stranke bliske Konteu.

Pokret pet zvezdica se protivio prihvatanju milijardi evra pozajmice od EU za zdravstveni sistem, strahujući da će Italija tako postati podložna diktatima Unije, na primer u vezi s merama štednje, a zahtevao je i zadržavanje garantovane minimalne zarade za nezaposlene i Italijane sa niskim primanjima, što je bilo jedno od prepoznatljivih obeležja njihove vlasti.

S druge strane, Renci je insistirao da Italija treba da prihvati pomoć EU za zdravstveni sistem i kritikovao mehanizam minimalne zarade kao neefikasan.

Izmedju dve vatre našla se Demokratska partija, stranka levog centra koja je dugo godina bila najmoćnija u Italiji.

Konte je postao premijer posle izbora 2018. godine na predlog Pokreta pet zvezdica koji je tada formirao vladu sa ekstremno desničarskom strankom Liga Matea Salvinija.

Prva Konteova Vlada pala je u avgustu 2019. godine kada je on podnošenjem ostavke sprečio glasanje o poverenju koje je Salvini tražio u nameri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Salvinijeva Liga je tada prešla u opoziciju, a Konte je formirao drugu Vladu u koju je uz Pokret pet zvezdica ušla i Demokratska partija. U njoj je tada bio i Renci, ali ju je u medjuvremenu napustio.

Nacionalistička Liga, koja je prema najnovijim anketama prestigla Pokret pet zvezdica, traži vanredne izbore, uverena u pobedu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.