Predsednik Nemačke u govoru na Badnje veče pozvao sunarodnike da vode računa jedni o drugima

 Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier) izjavio je danas u tradicionalnom govoru na Badnje veče da u suzbijanju korona virusa „predstoji još dug i težak put, ali svetlo na kraju tunela postaje sve jasnije“, prenosi danas Dojče vele (Deutsche Welle).

Predsednik je rekao da iako je Božić ove godine drukčiji, „to je i dalje praznik ljubavi“.

„Baš ovih dana, kada želimo da budemo posebno bliski, moramo da držimo odstojanje. Nama – i meni – nedostaju prijatelji i rodjaci koje nismo mogli da vidimo cele godine. Mnogi stari i bolesni ostaju sami da bi se zaštitili od virusa“, naveo je on.

Nemačko društvo je, ocenio je Štajnmajer, pokazalo koliko je jako „kad vodimo računa jedni o drugima, i kada smo tu jedni za druge“.

„Naša zemlja je jaka“, naveo je predsednik.

Baš tom rečenicom je 2015. godine kancelarka Angela Merkel počela govor u kojem je rekla da će Nemačka primiti stotine hiljada izbeglica. Nije poznato da li je predsednik danas to namerno ponovio, ali je poruka ista kao i tokom izbegličke krize: Nemačka će izaći na kraj sa izazovom.

Štajnmajer je gradjane pozvao da se vakcinišu, nazivajući to „činom društvene solidarnosti“.

„Možemo se radovati tome da idući Božić opet proslavimo kako volimo – u velikom porodičnom krugu, s prijateljima, uz zagrljaje i pesmu. Neka nam to radosno iščekivanje ulepša i ove neobične praznične dane. Svima želim blagosloveni Božić!“, poručio je predsednik Nemačke.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.