U trendu

Pregovori o realizaciji jos oko 50 investicionih projekata

BEOGRAD – U Srbiji je u 2021. otvoreno oko 20 novih fabrika, još toliko ugovoreno i počelo da se gradi, a sa kompanijama iz sveta pregovara se o realizaciji još oko 50 potencijalnih investicionih projekata, kaže predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Privredni rast iznad očekivanog, izvozni učinak viši nego pre pandemije, veće strane investicije i ulaganja domaćih kompanija u širenje poslovanja, obeležili su oporavak i rast srpske privrede u 2021. godini, rekao je Čadež Tanjugu.

Oporavak i rast srpske privrede, po njegovim rečima, „vuče“ građevinska industrija, koja nije stala ni u najkritičnijim periodima pandemije.

„To nam je omogućilo da privreda u 2020. nema veći pad, za razliku od zemalja koje su zaustavile svoju građevinsku industriju zbog korone. Za naše građevinarstvo, 2021. godina bila je znatno jača od prethodne, broj izdatih građevinskih dozvola povećan je za trećinu, a obim radova za četvrtinu, u odnosu na 2020“, naveo je Čadež.

Predsednik PKS napominje da je, osim građevinarstva, sa rastom nastavila i prerađivačka industrija i da su najviše procente povećanja proizvodnje, između ostalih, zabeležili proizvođači pića u okviru prehrambene industrije i proizvođači električne opreme. Najveći pad su imale industrija odeće i nameštaja.

Dodaje da je važno da se turizam dobro oporavlja, a sektor usluga, posebno IT, beleži još jednu rekordnu godinu.

„Prve procene su da će izvoz softverskih usluga u 2021. godini iznositi oko 1,7 milijardi evra. Rast i izvoza i broja zaposlenih u IT industriji je ogroman i Srbija je postala IT središte ovog dela kontinenta“, naveo je Čadež.

Privrednom rastu i protekle godine, po rečima Čadeža, doprineo je i veći priliv stranih ulaganja.

„Godinu smo završili sa 3,6 milijardi evra stranih direktnih investicija. Otvoreno je oko 20 novih fabrika, još toliko je ugovoreno i počelo da se gradi, a sa kompanijama iz sveta pregovara se o realizaciji oko 50 potencijalnih investicionih projekata”, navodi Čadež.

Ukazuje da je pandemija, globalno posmatrano, podstakla velike sisteme na „skraćivanje“ dobavljačkih lanaca, kako bi osigurali snabdevanje i smanjili troškove.

„Okretanje velikih, međunarodnih korporacija od Azije ili Latinske Amerike ka bližim tržištima pogoduje Srbiji, otvara mogućnost da privučemo nove investicije, a našim kompanijama da se uključe u njihove lance dobavljača”, navodi Čadež za Tanjug.

Napominje da Srbija privlači oko 60 odsto ukupnih investicija koje stižu u region i da je u 2019. i 2020. godini, privukla tri puta više investicija nego Hrvatska koja je članica EU.

Govoreći o očekivanjima za naredni period, Čadež podseća, da iako je oporavak ekonomije vidljiv i kod nas i globalno, rizici su i dalje prisutni, pre svega, zbog neizvesnosti kako će se pandemija dalje razvijati i restriktivnih mera za kojima, pred novim talasom korona virusa, poseže sve više zemalja.

„Sigurno je da skoro nećemo biti u prilici da poslujemo kao pre pandemije, posebno kada je reč o srednjoročnom i dugoročnom planiranju. I da ćemo morati da budemo fleksibilniji, da kroz digitalizaciju, onlajn prodaju, i na druge načine, izađemo na kraj sa izazovima koje nameću nove okolnosti“, ukazuje predsednik PKS.

Osim pandemije, napominje, veliku nesigurnost u poslovanju izazivaju cene energenata.

Ističe da je privreda Srbije zahvalna predsedniku Aleksandru Vučiću što je pregovorima uspeo da, na šest meseci, obezbedi višestruko nižu cenu gasa od važeće na evropskom tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar