U trendu

Preležali koronu dobijaju samo jednu dozu vakcine

SARAJEVO – Zamenik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez potvrdio je danas u Tuzli da građani koji su preležali korona virus sada primaju jednu dozu vakcine.

Ocenjujući izuzetno povoljnom eidemiološku situaciju Federaciji BiH, Čerkez je kaže da ovaj period zatišja nadležni koriste za pripremu zdravstvenog sistema za septembar i moguću pojavu novog talasa zaraze.

Leto, istakao je, sa sobom nosi i povećan dolazak dijaspore u BiH, što Čerkez smatra rizičnim.

„Uvoz virusa je uvek moguć, a mi svakom čoveku koji dolazi u BiH samo možemo preporučiti da se pre ulaska u zemlju testira, odnosno da bude savestan i uradi antigenski test“, rekao je Čerkez i dodao da nakon godinu i po dana od početka pandemije svi znaju koliko moraju da budu odgovorni.

„Kada govorimo o imunizaciji moramo naglasiti da su se neke stvari u međuvremenu promenile. Prema akcinom planu najnovija informacija je da osobe koje su prebolele korona virus primiće samo jednu dozu, bez obzira na vremenski period od preležane infekcije jer imaju ranije stečeni imunitet“, rekao je, između ostlaog, Čerkez, preneli su sarajevski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.