U trendu

Premijer Luksemburga u ozbiljnom, ali stabilnom stanju

 Premijer Luksemburga Gzavije Betel, hospitalizovan zbog kovida-19, ostaće u bolnici još dva do četiri dana, saopštila je njegova služba navodeći da je on u „ozbiljnom ali stabilnom“ stanju.

Četrdesetosmogodišnji Betel u izolaciji je od 27. juna kada je dobio pozitivan rezultat na korona virus, a primljen je u bolnicu juče „iz predostrožnosti“ zbog teškoća sa disanjem.

Prvobitno je predvidjeno da će biti u bolnici 24 časa ali je hospitalizacija produžena danas, saopštila je njegova kancelarija navodeći da će on ostati na posmatranju u bolnici naredna dva do četiri dana.

Betel ima kratak dah ali nije intubiran, rekao je jedan njegov saradnik za Frans pres.

Ministru finansija Pjeru Gramenji predat je premijerov potpis kojim se garantuje operacionalni kontinuitet, navedeno je u saopštenju iz kancelarije premijera, u kojem sedodaje da će Betel nastaviti da koordiniše radove Vlade i da obavlja svoje funkcije na daljinu.

Betel je testiran pozitivno posle učešća na dvodnevnom samitu Evropske unije sa još 26 lidera. On je dobio prvu dozu vakcine Astrazeneka 6. maja.

U početku je imao samo blage simptome, ali je juče hospitalizovan.

Organizatori samita uveravaju da su poštovane sve sanitarne mere i da osim Betela, nije zaražen nijedan drugi učesnik skupa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.