U trendu

Premijer: Na Kubi mirno, laž da ima nemira

ČOLPON ATA (Kirgistan) – Informacije na društvenim mrežama o nastavku socijalnih nemira na Kubi su lažne, pošto u zemlji vlada potpuni mir, izjavio je danas kubanski premijer Manuel Marero u video obraćanju učesnicima zasedanja međuvladinog saveta Evroazijskog ekonomskog saveza (EAEU).

“U okviru kampanje protiv Kube u proteklim mesecima, organizovana je medijska i politička operacija koju je finansirala američka vlada, s ciljem destabilizacije situacije u našoj zemlji“, rekao je Marero, a prenosi ruska agencija TAS S.

Među nedavnim aktima nasilja je, kako navodi, i “teroristički napad na kubansku ambasadu u Parizu“.

Kubanski premijer je naglasio da “nakon poremećaja i vandalskih činova od 11. jula, trenutno vlada potpuni građanski mir na Kubi“.

“Ipak, lažne informacije protiv Kube nastavljaju da se šire, kružeći društvenim mrežama, a tiču se navodnih socijalnih nemira u zemlji, represivnih i nezakonitih činova hapšenja koje ponavljaju neki međunarodni mediji, poznati po svojim ekstremno desničarskim stavovima“, rekao je Marero.

Sve to je, kako napominje, deo šeme koja je više puta oprobana na Kubi i u drugim bratskim zemljama.

“Građani i vlade Belorusije i Rusije takođe su bili podvrgnuti takvim operacijama, i oni uviđaju opasnost skrivenu u tome“, poručio je kubanski premijer.

On je zahvalio zemljama EAEU na solidarnosti i pomoći u vidu brojnih besplatnih isporuka prehrambenih proizvoda i lekova, kao i za logističku podršku.

Prema njegovim rečima, ekonomija Kube je pogođena posledicama pandemije korona virusa, a posebno trpi zbog smanjenja aktivnosti u sektoru turizma, dok klimatske promene imaju negativnog uticaja na poljoprivredu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.