Premijeri Srbije i Češke razgovarali o vakcinaciji protiv korona virusa

Premijerka Srbije Ana Brnabić i češki kolega Andrej Babiš razgovarali su danas u Beogradu o vakcinaciji protiv korona virusa i ocenili da su bilateralni odnosi „izuzetni“.

„Fokus razgovora je bio na zdravstvenim pitanjima, masovnoj imunizaciji i borbi protiv korona virusa“, rekla je Brnabić novinarima.

Istakla je da je Srbija do sada 10 puta menjala protokol lečenja obolelih od Kovida-19 i da smatra da je Srbija baš zbog toga uspešna u borbi protiv korona virusa.

„Hospitalizujemo više od evropskog proseka i koristimo inovativne lekove, ali je masovna vakcinacija sada najvažnija“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da su bilateralni odnosi „izvanredni“ uz česte i redovne posete na svim nivoima.

Češka daje, dodala je, dobar primer za regionalnu saradnju saradnjom Višegradske četvorke.

„Trgovinska saradnja 2020. godine je dostigla skoro milijardu i dve stotine evra. Sada beležimo suficit što govori o našoj saradnji i o prisustvu čeških investicija“, rekla je Brnabić dodavši da je od kada je Babiš premijer Češka doživela „ekonomski procvat“ i da ona kao predsednica Vlade od njega može mnogo da nauči.

Premijer Babiš je naveo da je u Beograd došao sa delegacijom zdravstvenih stručnjaka da sa Srbijom razmeni informacije o borbi protiv korona virusa.

„Došli smo da razmenimo važne informacije i iskustva. Najvažnija tema je bila vakcinacija. Srbija je vakcinisala više od pola miliona ljudi“, rekao je on.

Pohvalio je Srbiju jer gradjani mogu da biraju vakcinu.

„Razgovarali smo i o sistemu vakcinisanja. To je za nas izuzetno značajno“, rekao je Babiš.

Trgovinska razmena, rekao je, u poslednjih 10 godina stalno raste.

„Kako sam shvatio češki investitori u Srbiji su na dobrom glasu, predsednica Vlade ih je pohvalila“, rekao je on.

Oboje su izrazili nadu da će se pandemija što pre završiti kako bi se vratili razgovorima o političkim i ekonomskim temama.

Babiš koji je danas u poseti Srbiji, posle razgovora s premijerkom se na radnom ručku sastao s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a potom će s premijerkom posetiti punkt za vakcinaciju protiv korona virusa na Beogradskom sajmu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.