Prenosi li se korona preko odeće: Srpski epidemiolog rešava dilemu

Direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti u Beogradu Goran Stevanović rekao je da se virus korona ne može direktno preneti preko odeće i dodao da odeću osoba zaraženih korona virusom ne treba posebno tretirati već oprati na uobičajen način.

Stevanović je kazao da je virus korona relativno slab u spoljašnjoj sredini, ali da je moguća kontaminacija odevnih predmeta i kose.

„Ali se virus tako ne može direktno preneti, uglavnom zahteva dodatnu kontaminaciju ruku, pa da pređe na sluznice oči, nosa i usta“, rekao je Stevanović odgovorajući na pitanja novinara na konferenciji o situaciji sa virusom korona.

Kako je objasnio, osoba može da se zarazi ukoliko sveže kontaminiranu površinu sa odeće dotakne rukama ili ako, na primer, kontaminiranom rukavicom protrlja oko što je, kaže, čest put prenosa virusa kod zdravstvenih radnika u slučaju da se ne poštuju pravila oblačenja zaštitne opreme.
„U realnim okolnostima taj put prenosa nema preterani značaj“, rekao je Stevanović, prenosi Tannjug.

Dodao je da građani često pitaju da li je potreban poseban tretman odeće osoba koje su zaražene Kovidom 19 i naveo da je dovoljno oprati odeću u veš mašini na uobičajen način.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.