Preuzimanje kompanija i pored korone intenzivno

BEČ – I u 2020. godini, obeleženoj pandemijom korona virusa, usledio je niz preuzimanja koncerna sa austrijskim učešćem.

U poređenju s prethodnom godinom, bilo je nešto manje preuzimanja, ali zato većih poslovnih poduhvata, proizilazi iz analize konsalting kuće „EY“.

Preuzimanje u vrednosti od četiri milijarde evra hemijskog kompleksa „Borealis“ od strane austrijske naftne kompanije OMV bilo je najskuplje u prošloj godini.

Najveći broj preuzimanja, čak 85, zabeleženo je u industrijskom sektoru, a zatim sledi tehnološki sa 61, te sektor nekretnina sa 53.

Na početku pandemije došlo je do zastoja, ali u drugoj polovini prošle godine ponovo je trošeno više novca za preuzimanje kompanija.

Obim vrednosti preuzimanja bio je veći prošle godine nego 2019, pre svega zbog četiri velika poslovna poduhvata koji su prevazilazili vrednost od jedne milijarde evra, a od kojih je najveća transakcija bila „teška“ četiri milijardi evra.

OMV je za te pare povećala svoj udeo sa 36 na 75 odsto u kompaniji „Borealis“.

Štajerski proizvođač čipova AMS AG preuzeo je nemački Osram za oko 1,2 milijardi evra, a Celnex Telekom kupio je CK Hačinson Austria za 1,1 milijardu evra, dok je UNIQA osiguranje kupio sestrinsku kompaniju AXA u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj za oko milijardu evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.