Prijatelj obolelog iz Subotice hteo da se pregleda, naišao na „gluve telefone“

Prvi slučaj koronavirusa u Srbiji registrovan je 43-godišnjeg Subotičanina koji je boravio u više navrata u Budimpešti. On je smešten u izolaciju u bolnici u Subotici gde su za N1 rekli da su od Ministarstva zdravlja da o tome govore, te da nemaju ništa novo da kažu u odnosu na ono što je resorni ministar Zlatibor Lončar saopštio jutros na konferenciji za novinare.

Ekipi TV N1 je, međutim, ispred subotičke bolnice prišao čovek koji se predstavio kao prijatelj i poslovni partner obolelog, i koji ja sa njim pre 15-ak dana navodno bio u kontaktu.

Kaže da je od jutros, otkad je čuo informaciju da je njegov prijatelj oboleo, krenuo da zove redom lekare – najpre bolnicu, zatim epidemiologa na kog su ga uputili, pa i samo Ministarstvo zdravlja – kako bi saznao da li treba da se pregleda.

Tvrdi da je dobijao odgovore da nisu nadležni, i da su ga upućivali na druge ljude, na kraju na Sanitarnu inspekciju u Subotici gde se niko nije javljao na telefon. Zbog toga je, kako kaže, došao sam u bolnicu kako bi znao šta mu je činiti.

Podsetimo, ministar Lončar izjavio je jutros da su uzete analize svih osoba koje su bile u kontaktu sa pacijentom iz Subotice, i da se njihovi rezultati očekuju u toku dana.

Epidemiolog Predrag Kon tada je rekao da će biti angažovane epidemiološke službe koja će detaljno analizirati ljude koji su bili u kontaktu sa obolelim, i da će oni biti ili pod nadzorom ili u karantinu.

(Autor:Nataša Kovačev, N1 Beograd)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.