Prof. Radovanović: Virus NIJE oslabio!

Pre izbora od pojedinih predstavnika struke i članova Kriznog štaba slušali smo informacije o tome da koronavirus slabi. Posle izbora dočekuju nas vesti o sve većem broju zaraženih i punim kovid ambulantama i bolnicama. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže da su priče o slabljenju virusa neozbiljne i da se koronavirus nije ni „prodobrio ni prozlio“, to je, tvrdi on, isti virus.

O slabljenju virusa slušamo još od aprila. Član kriznog štaba Srđa Janković je, 17. aprila na pitanje da li ima znakova slabljenja koronavirusa u Srbiji odgovorio da “može da znači da imamo takve prve znake”.

O tome smo slušali i neposredno pred raspisivanje izbora, pa je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić Tepavčević 19. juna izjavila da se koronavirus danas pojavljuje u mnogo blažoj formi nego pre tri meseca, ali da su načini prenošenja isti pa i dalje treba primenjivati sve zaštitne mere.

“Priča o slabljenju virusa služila je u predizborn svrhe”, smatra Radovanović i dodaje da nigde u svetu nema ozbiljnih dokaza o tome da virulencija ili ubojitost virusa slabi.

Radovanović objašnjava da sposobnost virusa da izazove težu kliničku sliku nije oslabila. Prema njegovim rečima, leto i toplije vreme mogu umanjiti količinu klica i na taj načim stvoriti utisak o tome da je virus oslabio. Prema njegovim rečima, time se mogu objasniti i asimptomatski slučajevi.

“Sada je letnje vreme, ljudi su više napolju, vazduh je vlažniji, pa je manja količina klica koja pogodi čoveka. A kad je manja ta količina klica, onda je klinička slika pacijenta blaža”, objašnjava doktor.

On dodaje da starija populacija, koja je i najugroženija, zbog priča o slabljenju virusa, ne bi trebalo da se opusti, već da vodi računa, bude na oprezu i pridržava se mera zaštite.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš nedavno je izjavio da postoje direktni dokazi da je virus mutirao.

“Istraživanje je pokazalo da preko 92 posto slučajeva svih koji su novodijagnosticirani ispod 60 godina nema nikakvih kliničkih simptoma, što me silno veseli, a moglo bi biti i indirektni dokaz da je virus mutirao”, rekao je Beroš.

Radovanović kaže da se ne bi složio sa Berošem i ponavlja da je virus isti kao što je i bio.

Iskusni epidemiolog kaže da se nada da će se njegove kolege iz Kriznog štaba sada, nakon izbora, opametiti i preduzeti mere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa.

(Bojana Milovanovic, nova.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.