Profit malezijskog proizvođača rukavica skočio 2.000%

KUALA LUMPUR – Malezijska koproracija Top Glav (Glove) saopštila je danas da joj je neto dobit skočila za više od 20 puta u prvom kvartalu kompanijske fiskalne godine, jer su novi talasi epidemije koronavirusa poslednjih meseci uticali na rast tražnje za zaštitnim gumenim rukavicama i na porast prodajne cene.

Neto dobit kompanije u periodu septembar-novembar porasla je uzletela je za 2.030 posto, na 2,38 milijardi ringita (585,49 miliona dolara) u odnosu na 111,4 miliona ringita u uporednom periodu prethodne godine, prenosi Rojters.

Prihod je porastao za 294 odsto, na 4,76 milijardi ringita (1,17 milijardi dolara), navodi se u saopštenju najvećeg svetskog proizvođača gumenih rukavica.

„Predviđamo da će u naredne tri godine i dalje biti nedovoljno rukavica. Porast tražnje je uglavnom podstaknut kritično niskim novoom trenutnih zaliha rukavica u magacinima kupaca“, rekao je glavni izvršni direktor Lim Ćeong Guan na konferenciji za medije.

Kompanija procenjuje da će potražnja za rukavicama porasti za 20 posto ove godine, 25 procenata sledeće i za 15 odsto nakon pandemije.

Vreme isporuke se produžilo zbog ogromne potražnje i sada iznosi 510 dana za nitrilne rukavice, saopštila je kompanija.

Operativni direktor Li Kim Meov rekao je da je Top Glav u završnoj fazi razgovora za rešavanje problema sa američkim carinskim vlastima, koje su u julu zabranile proizvode iz dve fabrike ove malezijske firme zbog optužbi da se služe prisilnim radom.

Top Glav je prošlog meseca pristupio faznom zatvaranju nekih svojih fabrika u Maleziji nakon što je epidemija izbila i u njenim redovima, pri čemu je više od 5.000 radnika dobilo pozitivne rezultate na kovid testiranjima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.