Program restrukturiranja Er Srbije biće usvojen do kraja god

BEOGRAD – Program restrukturiranja Er Srbije biće usvojen do kraja godine, izjavio je danas u Skupštini Srbije ministar finansija Siniša Mali.

„Na tom programu se već radi mesecima, prema primerima Er Baltika i drugim, imajući u vidu da država ne može ni sa jednim dinarom da pomogne Er Srbiji ako se ne usvoji programa restrukturiranja u skladu sa regulativom EU za državnu pomoć“, rekao je Mali.

Er Srbija je do krize usled kovid-19 poslovala pozitivno, tako da će država pomoći Er Srbiji samo kada je reč o gubicima od početka kovida, naglasio je Mali odgovarajući na izlaganje predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića.

Mali je rekao na skupštinskom Odboru za finansije da je Fiskalni savet opsednut Er Srbijom pošto je tu kompaniju u svom izveštaju o predlogu budžeta za 2021. spomenuo čak 80 puta, iako ta kompanija ni na koji način ne predstavlja fiskalni rizik za građane i državu Srbiju.

Naveo je da je po pitanju Er Srbije izneto dosta neistina i paušalnih ocena.

„Kada pogledate gubitke o kojima pričate, na dan 31. decmebar 2013. godine, to je datum kada je nastala Er Srbija i kada je negativna kapital društva bio 235,9 miliona evra, što je nasleđeno od Jat ervejza“.

Mali ističe, takođe, da Er Srbija nije krenula od nule već od minusa i da je onda profit koji je ostvarivan u proteklih šest ili sedam iskorišćen za pokrivanje negativnog početnog kapital.

„Na dan 31.12. 2019. negativan kapital Sr Srbije je iznosio 129,5 miliona evra, tako da je za 106 milona manji nego 2013. godine, tako da nije tačno da se gomilaju gubici“, istakao je Mali.

Ističe da će program restrukturiranja Er Srbije biti usvojen do kraja godine i da će onda biti poslat na odobrenje agenciji za državnu pomoć.

„I onda to šaljemo EK na odobrenje i onda će svima da bude jasno i koliko se daje i zašto se daje. Mislim da je svima jasno da mi nećemo ostaviti našu nacionalnu aviokompaniju na cedilu već ćemo pomoći“.

Kako kaže, Er Srbija neće moći da radi u istom obimu i na isti način kao i do sada kao i svaka aviokompanija u svetu koja trpi posledice krize sa korona virusom i koja traži pomoć od države i mora da prođe program restrukturiranja, od smanjanja plata i broja zaposlenih, pojedinih destinacija..

„Ništa država do sada nije uradila više niti manje nego što je definisano ugovorom sa Etihadom. Na sajtu vlade je taj ugovor i on je potpuno javan i transparentan. Sve što je lada uradila jeste u slovo i u broj ono što piše u tom ugovoru“, poručio je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.