Program restrukturiranja Er Srbije do kraja godine

BEOGRAD – Program restrukturiranja Er Srbije biće usvojen do kraja godine, izjavio je danas u Skupštini Srbije ministar finansija Siniša Mali.

„Na programu restrukturiranja se radi već mesecima, prema primerima Er Baltika i drugim. Imajući u vidu da država ne može ni sa jednim dinarom da pomogne Er Srbiji ako se ne usvoji programa restrukturiranja u skladu sa regulativom EU za državnu pomoć“, rekao je Mali.

Er Srbija je do krize usled kovid-19 poslovala pozitivno, tako da će država pomoći Er Srbiji samo kada je reč o gubicima od početka kovida, naglasio je Mali odgovarajući na izlaganje predsednika Fiskalnog saveta Pavla Petrovića.

Mali je rekao na skupštinskom Odboru za finansije da je Fiskalni savet opsednut Er Srbijom pošto je tu kompaniju u svom izveštaju o predlogu budžeta za 2021. spomenuo čak 80 puta, iako ta kompanija ni na koji način ne predstavlja fiskalni rizik za građane i državu Srbiju.

Mali je naveo je da je po pitanju Er Srbije izneto dosta neistina i paušalnih ocena.

„Kada pogledate gubitke o kojima pričate, na dan 31. decembar 2013. godine, to je datum kada je nastala Er Srbija i kada je negativna kapital društva bio 235,9 miliona evra, što je nasleđeno od Jat ervejza“, naveo je Mali.

Ističe, takođe, da Er Srbija nije krenula od nule već od minusa i da je onda profit koji je ostvarivan u proteklih šest ili sedam iskorišćen za pokrivanje negativnog početnog kapitala.

„Na dan 31.12. 2019. negativan kapital Sr Srbije je iznosio 129,5 miliona evra, tako da je za 106 milona manji nego 2013. godine, tako da nije tačno da se gomilaju gubici“, istakao je Mali.

Ističe da će program restrukturiranja Er Srbije biti usvojen do kraja godine i da će onda biti poslat na odobrenje agenciji za državnu pomoć.

„I onda to šaljemo EK na odobrenje i onda će svima da bude jasno i koliko se daje i zašto se daje. Mislim da je svima jasno da mi nećemo ostaviti našu nacionalnu aviokompaniju na cedilu već ćemo pomoći“, poručio je ministar.

Kako kaže, Er Srbija neće moći da radi u istom obimu i na isti način kao i do sada kao i svaka aviokompanija u svetu koja trpi posledice krize sa korona virusom i koja traži pomoć od države i mora da prođe program restrukturiranja, od smanjanja plata i broja zaposlenih, pojedinih destinacija..

„Ništa država do sada nije uradila više niti manje nego što je definisano ugovorom sa Etihadom. Na sajtu vlade je taj ugovor i on je potpuno javan i transparentan. Sve što je lada uradila jeste u slovo i u broj ono što piše u tom ugovoru“, poručio je Mali.

Ministar podseća da je država sa svojom nacionalnom aviokompanijom dovezla naše ljude iz celog sveta kada je počela korona i dopremila neophodnu medicinsku opremu i lekove.

Naglasio je da bi Srbija da nije imala svoju aviokompaniju zavisila od tuđe volje i da je pitanje da li bi sve to mogla da realizuje.

„Ugovor iz 2013. je potpino javan i ko ume da čita, pročitaće. Svaka pomoć, svaka uplata i dinar iz budžeta koja bi išla prema Er Srbiji je predmet analize od strane EK zbog državne pomoći i ko god u Evropi da se bavi ekonomskom politikom to zna“.

Mali je naveo da je Er Srbija u prvih pet godina od osnivanja 2013. godine bila dužna da ima pozitivan poslovni rezultat „nakon pet godina restrukturiranja koje su dozvoljene od strane EK, po svim regulativama koje su dozvoljene u vezi sa državnom pomoći.

„Dakle, sve to je bilo i urađneo je u skladu sa evrpskim normama koje se odnose na državnu pomoć. Interesantno profesore (Petrović) 2017. godine revizorski izveštaj koji je prosleđen EK potvrđuje da je na operativnom nivu, dakle, bez grantova koje ne znam na koji način vi nalazite, i bilo čega, Er Srbija bila poztivina pošto je to bio uslov restrukturiranja Er Srbije. Takođe, 2019. Er Srbija je bila pozitivna na nivou poslovnog rezultata“, naveo je Mali.

Ministar je poručio Petroviću da kada gleda neto dobitak da ne treba da zaboravi kursne razlike koje nije uzeo u obzir, a koje za Er Srbiju postoje na nivou evra i na nivou dolara.

„Svaki dinar koji ide u Er Srbiju je predmet analize EK i ukoliko se na bilo koji način uradi nedozvoljene državna pomoć, sankcije za to mogu biti i da se zatvara Er Srbija. Pa ko bi profesore to reskirao, pa nismo valjda da izvinete pali s Marsa pa da reskiramo tako nešto“, poručio je Mali.

Kaže da je nakon februara 2016. „svaka zvanična i nevanična državna pomoć prestala, zabranjena je i nedozvoljena

Podsetio je da je Lufthanza, za koju je nemačka vlada obezbedila pomoć od devet milijardi evra, najavila otpuštanje 29.000 radnika.

Ističe da EU zbog kovida dozvoljava državnu pomoć od trenutka kada je krenula pandemija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.