Proizvodna aktivnost u SAD na 37-godišnjem maksimumu

NJUJORK – Proizvodna aktivnost u Sjedinjenim Državama dostigla je u martu najviši nivo u poslednjih više od 37 godina, vođena snažnim rastom novih porudžbina, što je znak da je očekivani ekonomski bum već u toku.

Indeks američke fabričke aktivnosti, koji izracunava Institut za upravljanje nabavkama (ISM) sa sedištem u Arizoni, skočio je prošlog meseca na 64,7 poena sa februarskih 60,8 bodova, na najviši nivo od decembra 1983. godine, prenosi Rojters.

Pokazatelj iznad 50 poena označava rast proizvodnje, koja čini 11,9 odsto američke ekonomije.

Ekonomisti koje je anketirala britanska agencija prognozirali su rast indeksa na 61,3 poena u martu.

Snažan rast zabeležio je i podindeks novih porudžbina, koji se u martu popeo na 68 bodova sa 64,8 poena u februaru. Ovaj pokazatelj nalazi se sada na najvišoj koti od januara 2004. Fabrike su registrovale i znatno povećanje broja izvoznih narudžbina.

Ekonomisti očekuju da će američka privreda ove godine krenuti uzlaznom putanjom, podstaknuta ogromnim paketom pomoći Bele kuće od 1,9 biliona dolara i ponovnim otvaranjem preduzeća u sporednim, neesencijalnim delatnostima, pošto raste broj Amerikanaca vakcinisanih protiv korona virusa.

Prema nekim procenama, rast bruto domaćeg proizvoda SAD u prvom tromesečju ove godine mogao bi da iznosi čak 10 posto međugodišnje. U četvrtom kvartalu lani, privredni rast je iznosio 4,3 procenta. U celoj 2021, rast bi mogao da dostigne 7,0 odsto, što bi bio najbolji rezultat od 1984.

Američki BDP je u 2020. godini, koju je obeležila pandemija korona virusa, pao za 3,5 posto, najviše u poslednje 74 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.