U trendu

Promet purnika na grčkim aerodromima 13 puta veći u junu

ATINA – Vazdušni saobraćaj u Grčkoj snažno je uzleteo u junu nakon što je vlada u maju ublažila korona mere ograničenja putovanja uoči početka glavne letnje turističke sezone, pokazali su današnji podaci grčkih vlasti za civilno vazduhoplovstvo.

Broj putnika na međunarodnim dolascima na aerodromima skočio je za više od 13 puta u junu na 1.181.771 osoba, sa samo 87.481 putnika u isom mesecu 2020. tokom prvog talasa pandemije korona virusa, prema podacima vazduhoplovnih vlasti, prenosi Rojters.

Grčka, u kojoj otprilike petina ekonomske proizvodnje dolazi iz turističkog sektora, pretrpela je prošle godine ogroman pad poseta turista za čak 75 posto u odnosu na 2019, usled mera ograničenja kretanja koje su desetkovale međunarodna putovanja.

Ove godine, kako su se kampanje vakcinacije u Grčkoj i mnogim drugim zemljama pojačale, vlada očekuje rast broja posetilaca od 50 procenata u odnosu na nivo zabeležen 2019. godine, kada je ta zemlja dočekala rekordnih preko 30 miliona turista.

Ukupan promet na grčkim aerodromima u prvoj polovini ove godine bio je za 2,8 odsto manji nego u istom periodu 2019, pokazuju brojke uprave za civilno vazduhoplovstvo, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.