U trendu

Promet putnika u Kini desetkovan,superbrzi vozovi van stroja

PEKING – Promet putnika u Kini je zbog izbijanja koronavirusa prvog dana proslave Lunarne nove godine pao za 28,8 odsto u odnosu na godinu dana ranije, saopštio je na vanrednoj konferenciji za novinare LJu Sjaoming, zamenik ministra saobraćaja.

Iznoseći konkretne podatke po saobraćajnim sektorima, on je naveo da je u subotu, prvog dana svetkovanja Lunarne nove godine, u civilnom avio-prevozu broj putnika bio manji za 41,6 procenata, u železničkom saobraćaju za 41,5 odsto, a u drumskom za 25 posto, preneo je CNBC.

U nastojanju da spreči širenje virusa, vlada u Pekingu ohrabruje ljude da ostaju kod kuće, otkazala je velike javne dogadaje i ograničila putovanja.

Kinesko preduzeće Železnica Čengdu najavilo je da će suspendovati jedan broj linija za vozove velike brzine – uključujući i neke do Šangaja – tokom narednih nekoliko dana sve do početka februara.

Vlasti stalno ističu potrebu da građani nose maske za lice, a u nekim lokalnim samoupravama su čak uveli i novčane za one koji ih na javnim mestima ne nose.

Vang Đijangping, zamenik ministra za industriju i informacione tehnologije, izjavio je da se suočavaju sa ozbiljnim nedostatkom razne zaštitne opreme imajući u vidu tražnju, a najakutnija je situacija s manjkom zaštitnih odela i maski za lice, pre svega u Vuhanu, epicentru epidemije.

Kao primer je naveo da je dnevno potrebno oko 100.000 zaštitnih odela, ali da dnevni kapacitet proizvodnje u najboljem slučaju iznosi tek par desetina hiljada komada.

Da bi se zadovoljile potrebe za medicinskom opremom, Vang je najavio da se sada 40 odsto ukupnih proizvodnih kapaciteta vraća u pogon, uprkos proslavi Lunarne nove godine, prenosi CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar