U trendu

Proslava rođendana cara Naruhita odložena zbog koronavirusa

TOKIO – Proslava rođenadana japanskog cara Naruhita, koja je trebalo da bude održana narednog vikenda, otkazana je zbog zabrinutosti da bi veliko javno okupljanje moglo da doprinese širenju novog koronavirusa, saopštila je danas pres služba cara.

„Moramo da uzmemo u obzir rizike, imajući u vidu brzo širenje virusa“, rekao je šef službe Jašuhiko Nišimura na konferenciji za novinare, prenosi Kjodo.

Car Naruhito i njegova supruga, carica Masako, trebalo je da pozdrave građane tri puta u nedelju ujutro, zajedno sa prestolonaslednikom Fumihitom i njegovom suprugom Kiko i njihovim ćerkama Mako i Kako. Rođendansko obraćanje, planirano za nedelju, bio bi prvi takav govor Naruhita, koji će napuniti 60 godina, od kada je nasledio tron 1. maja prošle godine.

Njegov otac, bivši car Akihito, bio je prvi japanski monarh koji je abdicirao za proteklih 200 godina, kada se povukao 30. aprila 2019. godine.
Carsko rođendansko obraćanje poslednji put je otkazano 1996. godine u vreme cara Akihita, zbog talačke krize u japanskoj ambasadi u Peruu.

Oko 82.000 ljudi prisustvovalo je 2018. godine u Carskoj palati poslednjem rođendanskom obraćanju cara Akihita.

(Tanjug)