Protest u Sarajevu zbog kašnjenja u nabavci vakcina: Traže se ostavke vlasti i Vlade FBiH (VIDEO)

U Sarajevu je održan protest, koji je organizovala grupa gradjana i aktivista, na kome su zatražene ostavke bh. političara, jer se smatraju odgovornim zbog loše epidemiološke situacije u zemlji i zbog kašnjenja u nabavci vakcina protiv korona virusa.

Protest je počeo okupljanjem na platou ispred železničke stanice, odakle se kolona vozila uputila ka zgradi parlamenta Bosne i Hercegovine.

Tu su im se pridružili ostali gradjani, a potom su svi zajedno krenuli prema zgradi Vlade Federacije BiH.

Oko hiljadu okupljenih su skandirali: „Lopovi, lopovi“, „Ostavke, ostavke“, „Izlazite napolje“, „Paraziti napolje“, „Hoćemo vakcine“, „Izadjite medju narod“.

Aktuelnoj vlasti na nivou BiH i u Federaciji BiH dat je rok od sedam dana da podnesu ostavke, a 14 dana da se formiraju nove vlade koje će izneti jasan plan borbe protiv korona virusa.

Organizatori protesta su istakli da je „ovo borba za život, jer gradjani imaju pravo na svoje zdravlje i život“.

Pozvali su i gradjane u ostalim delovima BiH da izadju na ulice, jer smatraju da je davno predjena crvena linija i da političare BiH nije briga ni za zdravlje ni za živote ljudi, već su bitni sami sebi i da podnose račune svojim stranačkim liderima, a ne narodu.

Smatraju da su nadležni dokazali da su nesposobni i da nisu u stanju nositi se s pandemijom.

Zahteva se i uvodjenje obaveznog PCR-a prilikom ulaska u BiH.

Za ispunjenje ovih zahteva postavljen je rok od sedam dana, do 13. aprila, a najavljeni su novi protesti ako se zahtevi ne ispune.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.