U trendu

Prva evropska država u kojoj će svi radnici morati da imaju kovid potvrdu

Svi radnici u Italiji u javnom i privatnom sektoru moraće obavezno da poseduju zdravstvenu “Zelenu propusnicu” koja dokazuje da je osoba vakcinisana barem jednom dozom protiv kovida-19, da se nedavno oporavila ili je negativna na koronavirus, izjavila je sredu ministarka za regionalne poslove.

Italija bi tako mogla da postane prva evropska zemlja u kojoj će kovid propusnica biti obvezna za sve radnike. Italija se na taj korak odlučila kako bi na vakcinisanje primorala više ljudi te kako bi suzbila širenje zaraze.

Propusnica, u digitalnom ili papirnatom obliku, isprva je bila zamišljena da olakša putovanja između članica EU-a, ali Italija zahteva tu “zelenu propusnicu” kao preduslov za ulazak u muzeje, teretane i zatvorene prostore u restoranima.

Ministrka Mariastela Gelmini je rekla da se ide „prema obaveznoj Zelenoj propusnici ne samo za radnike u javnom već i u privatnom sektoru“, prenosi Hina.

Oko 73 posto od 60 miliona  stanovnika je primilo barem jednu dozu, a 65 posto je potpuno vakcinisano.

Protivnici “Zelene propusnice” tvrde da se tim dokumentom kao obaveznim gaze slobode građana kao i da se uslovno želi uvesti prisilna vakcinacija.

Nekoliko evropskih zemalja koristi zdravstvenu kovid potvrdu za rekreativne aktivnosti i putovanja, ali je nijedna nije proglasila obveznom za sve radnike u javnom ili privatnom sektoru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.