U trendu

Prva pretnja tužbom Fajzeru zbog izostanka isporuke vakcina

Bosna i Hercegovina je dobila nove uslove za isporuku vakcina kroz Kovaks mehanizam, a od ove države traži se da direktno pregovara sa Fajzerom, međutim, iz Sarajeva odgovaraju da bi u slučaju izostanka najavljenih isporuka, BiH mogla i na sudu da zatraži pravdu.

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor sa Kovaksom u septembru 2020. godine za nabavku 153.600 doza AstraZeneke i 23.000 doza Fajzera, a za tu namenu BiH je platila više od 10,5 miliona dolara, preneo je sajt Radio Slobodna Evropa (RSE).

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH u sektoru za zdravstvo, Dušan Kojić, kaže kako „pred BiH stalno dolaze novi uslovi“, odnosno da će sastanak o zahtevima kompanije Fajzer biti održan u petak.

RSE nije dobila komentar iz predstavništva kompanije Fajzer u BiH o kojim novim uslovima se radi, a koje pominju u Ministarstvu civilnih poslova. Jedino je dobijena potvrda da će predstavnici ove farmaceutske kompanije doći na sastanak 26. februara.

Used kašnjenja Kovaks mehanizma, zemlje Evropske unije kreirale su mehanizam nabavke vakcina, nezavisan od Kovaksa.

Evropska komisija je uspostavila mehanizam deljenja vakcina, u okviru kojeg je obuhvaćen i Zapadni Balkan, a za ovu podršku izdvojeno je 70 miliona evra.

Kroz ovaj mehanizam BiH je naručila dodatnih 892.000 doza Fajzer i Moderna vakcina, međutim, ni kroz EU mehanizam još nije stigla nijedna vakcina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.