U trendu

Putin: Pitanje porekla korone ne sme da se politizuje

VLADIVOSTOK – Države moraju da se bore protiv pandemije korona virusa zajedno umesto da politizuju pitanje o poreklu virusa, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku.

„Pokušaj da se otkrije uzrok je dobra stvar, ali nije u redu politizovati stvari. Kada počne politizacija, vera u zaključke koji su bazirani na političkom pristupu opada, jer odmah shvatimo da smo daleko od istine. Sve naše studije bi trebalo da budu bazirane na objektivnim podacima“, rekao je Putin, prenosi TAS S.

Predsednik Rusije smatra da bi borba protiv kovida trebalo da ujedini svet.

„Ovo je ključno za ljudsku vrstu. Osobe koje politizuju stvar prave veliku, opasnu grešku u borbi protiv pandemije“, naglasio je Putin.

On se osvrnuo i na Iran, odnosno na činjenicu da „Zapad ne želi da ukine bilo koje sankcije Iranu, koji se takođe bori protiv kovida.“

„Što se tiče Irana, ne želim da ulazim u političke detalje, ali toj državi i dalje treba pomoć, a sankcije im nisu ukinute. Čak ne postoje ni razgovori na ovu temu. Nisam još spomenuo i druge države. Uzmimo primer Venecuele: politika je politika, ali humanitarna pitanja ostaju humanitarna“, naglasio je Putin.

On je istakao da ceo Zapad često naglašava potrebu stavljanja humanosti na prvo mesto kada je reč o međunarodnim odnosima.

„Pa gde je onda ta humanost“, zapitao se Putin, dodajući da sankcije koje se tiču isporuke vakcina i lekova nisu ukinute nekim zemljama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.