U trendu

Racije u istrazi o planovima za ubistvo premijera Saksonije

BERLIN – Nemačka specijalna policija pretražila je rano jutros nekoliko objekata u Saksoniji u okviru istrage o planu za ubistvo premijera ove savezne pokrajine Mihaela Krečmera od strane antivaksera.

Racije u Drezdenu imale su za cilj pojedince, članove grupe „Drezden oflajn mreža“ koja je koristila aplikaciju Telegram za razmenu poruka o planovima za ubistvo, saopštila je policija.

Pretresi su izvedeni nakon izjava članova grupe na Telegramu koje su ukazivale da možda poseduju oružje, navela je policija.

U Saksoniji, koja ima drugu najvišu stopu zaražavanja korona virusom u Nemačkoj i najnižu stopu vakcinacije, proteklih nedelja održano je više protesta protivnika restriktivnih mera.

Portparol pokrajinske kriminalističke službe (LKA) Tom Bernhard rekao je da se pretresi kod osumnjičenih lica vrše od jutros u sklopu istrage protiv lica koja su pod sumnjom za teško krivično delo pripreme ugrožavanja države.

Predmet akcije policije su pet lica – jedna žena (34) i četiri muškarca u starosti od 32 do 64 godine iz Drezdena.

Istraga se vodi protiv članova Telegram grupe „Drezden oflajn-umrežavanje“, koji navodno poseduju i naoružanje.

Jedno od lica, kod kojeg je izvršen pretres, počinio je, kako je saopšteno, dodatno krivično delo uvrede policajaca i opiranju izvršnim vlastima.

Nemački javni servis ZDF objavio je, nedavno, da su na Telegram grupi deljeni konkretni planovi za atentat, u vezi sa diskusijom o uvođenju obavezne vakcinacije.

Na tu vest je državno tužilaštvo u Dredzenu pokrenulo istragu.

Meta napada Krečmer je kazao da se svim pravnim sredstvima mora delovati protiv takvih lica, kako bi nosioci javnih funkcija mogli da rade i iznose svoje mišljenje bez straha.

Političari u Saksoniji već duže su na meti aktivnosti ekstremnih desničara i antikoronaša.

Tako je početkom ovog meseca veća grupa antikoronaša došla ispred privatne kuće ministarke zdravlja Saksonije Petre Kepening, noseći baklje i bubnjeve.

Ministar unutrašnjih poslova Saksonije Roland Veler kazao je da je to napad na demokratiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar