U trendu

Radikali traže da Vlada zabrani priliv migranata zbog korona virusa

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj zatražio je da Vlada Srbije zbog širenja korona virusa zabrani priliv migranata jer nije moguće kontrolisati kretanje te populacije.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, Šešelj je rekao da SRS smatra da Vlada nije imala adekvatnu strategiju u vezi migrantske krize i da se pokazala neodgovorna u svetlu velikog priliva migranata ali da bi sada morala da ograniči njihov priliv jer ne postoji način da se utvrdi koliko ih ima niti odakle dolaze, s obzirom da granicu prelaze na nezakonit način.

„Postavlja se pitanje kako je moguće utvrditi da li je neko zaražen ako se ne zna kako je došao, odakle je došao i kuda je prošao. Postoji realna opasnost od potencijalnog širenja tog virusa zbog migranata koje nismo u stanju da evidentiramo i lociramo niti da znamo bilo šta o načinu na koji su ušli u zemlju“, rekao je Šešelj, koji je i poslanik radikala.

Govoreći o tvrdnjama da su migranti uključeni u krivična dela na teritoriji Srbije, on je rekao da se u poslednje vreme pojavila atmosfera straha zbog informacija koje mogu biti i netačne, ali da je činjenica da se u Srbiji dešavaju krivična dela sa migrantima koja prolaze nekažnjeno.

„Zbog toga je potrebno hitno doneti mere povodom migrantskog pitanja i potpuno i apsolutno zabraniti ulazak migrantima u Srbiju. Vlast je već duži niz godina podredila interese gradjana Srbije migrantima. Mi nismo ni ksenofobi ni rasisti niti smo podložni teorijama zavere ali ovo je rešenje opravdano u ovoj situaciji“, rekao je on.

Šešelj je ocenio da najveći teret migrantske krize treba da podnesu zemlje koje su i izazvale ratove u zemljama iz kojih migranti beže a ne zemlje poput Srbije, koje nemaju nikakvu krivicu u tome.

On je dodao da Evropska unija zemlje poput Srbije vidi kao resurs koji može da koristi kao jeftinu radnu snagu ili kao parking za migrante, zbog čega evropske integracije nisu pozitivna stvar i ne bi smele da budu prioritet za Srbiju.

Zamenik predsednika radikala je dodao da je SRS zbog širenja korona virusa otkazala do kraja meseca zakazane skupove u Temerinu, Požarevcu i Prokuplju i dodao da ih u drugim mestima neće zakazivati.

Šešelj je rekao da ne želi da polemiše sa pojedinim stavovima lekara koji su se pojavljivali u javnosti ali da mu se čini da je potrebno da postoji ozbiljniji pristup.

„Toga nije bilo u dovoljnoj meri, tek u poslednjih par dana imamo reakcije koje deluju ozbiljnije… Pitanje širenja korona virusa nije političko, niti o tome treba da se izjašnjavaju stranke. To je pitanje javnog zdravlja i trebalo bi svi da budu na istom zadatku“, rekao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.