U trendu

Radnici u staračkim domovima u SAD-u moraju da se vakcinišu

NJUJORK – Otpor staračkih domova u SAD da primoraju zaposlene da se vakcinišu protiv korona virusa iz straha da će mnogi prestati da rade, počeo je da puca ove nedelje kada je najveća kompanija tog sektora najavila da će zaposleni morati da se vakcinišu ako žele da zadrže posao.

Novi zahtev kompanije „Genesis Healthcare“, koji ima 70.000 zaposlenih u skoro 400 staračkih domova i starijih zajednica, najjasniji je znak da su vlasnici možda spremni da rizikuju kako bi brzo vakcinisali 40 odsto radnika koji se i dalje opiru vakcinama, prenosi AP.

Kako se navodi, određeni stručnjaci apeluju na obaveznu vakcinaciju u staračkim domovima i upozoravaju da osoblje koje nije vakcinisano ugrožava na taj način svoje korisnike.

Čak i korisnici koji su vakcinisani, ranjivi su jer su mnogi stariji i krhki, sa slabim imunim sistemom.

Prema podacima savezne vlade, više od 1.250 korisnika staračkih domova širom zemlje zaraženo je korona virusom u nedelji od 19. do 25. jula, dok su 202 korisnika preminula.

Države Masačutests i Denver su ove nedelje najavili obaveznu vakcinaciju u staračkim domovima.

Pitanje obavezne vakcinacije u staračkim domovima postalo je sve važnije zato što je zarazniji delta soj virusa doveo do novih slučajeva u Sjedinjenim Državama, u proseku oko 90.000 infekcija korona virusa dnevno, što je najveći broj još od sredine februara.

Ovi brojevi su takođe doveli i do nekoliko povećanja slučajeva korona virusa u staračkim domovima.

Uprkos strašnim posledicama do kojih je virus doveo u staračkim domovima, mnoge od takvih ustanova u zemlji su odbile obaveznu vakcinaciju iz straha da će veliki broj medicinskih radnika otići, dok skoro četvrtini staračkih domova već nedostaju medicinske sestre.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.