U trendu

RCC: Dodeljene nagrade na takmičenju Balkaton 2.0

Savet za regionalnu saradnju (RCC) je danas proglasio pobednike takmičenja Balkaton 2.0 za najbolja digitalna rešenja.

Nagrade u vrednosti od 10.000 evra dodeljene su timovima u četiri kategorije – pametni grad, zeleni grad, e-zdravlje i e-preduzetništvo.

U kategoriji pametni grad pobedila je inicijativa Pokupi me iz Crne Gore. Nagradjeni tim radi na razvoju aplikacije koja će povezati taksi kompanije i putnike za lakšu komunikaciju i transport.

U kategoriji zeleni grad pobedio je tim Bifrost iz Srbije koji radi na reciklaži otpadnog materijala.

U kategoriji e-zdravlje pobedila je inicijativa E-Klinika iz Bosne i Hercegovine, koja će omogućiti platformu za komunikaciju izmedju klinika i pacijenata.

U kategoriji e-preduzetništvo pobedio je tim Hest iz Albanije koji razvija aplikaciju za prodaju hrane i drugih proizvoda sa lokalnih farmi.

U okviru četiri teme bilo je prijavljeno 90 timova, a u finale koje je održano danas ušlo je 12 timova koji su predstavili svoje ideje žiriju.
Timovima sa Kosova i iz Severne Makedonije koji razvijaju aplikacije za e-zdravstvo, odnosno prodaju kraft proizvoda dodeljene su specijalne nagrade u vrednosti od 7.000 evra, a kriterijum je bio da imaju najviše devojaka, odnosno mladih u timu.

Šest pobjedničkih timova će dobiti priliku da implementira svoje ideje na Zapadnom Balkanu, te će ih predstaviti na četvrtom Digitalnom samitu Zapadnog Balkana 2021, koji će se održati na jesen u Crnoj Gori.

Generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu je na otvaranju rekla da Savet treći put zaredom nudi priliku regionu i startapovima „da budu kreativni i ponude digitalna rešenja koja su veoma važna i potrebna pre svega nakon pandemije“.

„Ovo je važno za nas jer pokušavamo da targetujemo mlade iz regiona. Pandemija korona virusa je razotkrila kreativni i inovativni potencijal regiona“, rekla je Bregu i dodala da je prosek godina takmičara bio 21 godina, a pohvalila je i činjenicu da je učestvovao veliki broj devojaka.

Ona je istakla da bi Balkan trebalo da bude mesto gde se ohrabruje da mladi budu kreativni, da imaju sve šanse da žive i grade te da ostanu da žive tu.

V.d. direktorka Glavne uprave za susedsku politiku i pregovore o proširenju Europske komisije Mihela Matuela je rekla da se EK raduje da može da pomaže u ovakvim inicijativama na Zapadnom Balkanu.

„Ovakve inicijative su fantastične jer okupljaju mlade, kreativne umove koji će pronaći inovativna rešenja za izazove u našim društvima“, rekla je ona i dodala da je prošla godina „jasno pokazala potrebu i važnost digitalizacije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.