Region CEFTA zajednički uspešno reagovao na krizu

JAHORINA – Brzom reakcijom na poremećaje trgovine početkom ove godine, CEFTA region je pokazao da je sposoban da donosi efikasne zajedničke mere, kako bi se negativni efekti korona krize sveli na minimum, ocenjeno je danas na konferenciji pod nazivom „CEFTA u pandemiji: Dostignuća i izazovi“.

Otvarajući virtuelnu konferenciju na Jaforini, povodom završetka CEFTA nedelje 2020. godine, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da se ovaj skup održava „kako bi pokazao našu sinergiju za zajednički rad na zajedničkim ciljevima, ostavljajući nesuglasice i trgovinske prepreke sa strane“, prema saopštenju CEFTA-e.

Članice CEFTA-e su, reagujući na brzo širenje koronavirusa evropskim kontinentom, usvojile restriktivne mere uključujući i ograničenje kretanja ljudi i robe, kako bi zaštitile zdravlje i sigurnost građana.

Da bi negativne ekonomske efekte svele na minimum, istovremeno su otvorile trgovinske kanale uspostavljanjem Zelenih koridora i Zelenih traka i osigurale snabdevanje osnovnim proizvodima kao što su medicinski proizvodi, hrana i proizvodi namenjeni ishrani životinja.

Košarac je ocenio da je BiH uspešno privela kraju predsedavanje CEFTA-om u vrlo složenim okolnostima, navodeći da su predsedavanje te zemlje obeležila dva velika dostignuća – održanje i olakšavanje trgovine u vreme pandemije kovid-19 i usvajanje Zajedničkog regionalnog tržišta.

Po rečima Košarca, trgovina nas povezuje sa regionom i sa ostatkom sveta i podstiče konkurentnost svake od kompanija koja se nalazi na tržištu, a time ojačava i svaku od ekonomija koja učestvuje u CEFTA-i.

„Osim toga, upravo zbog bliskih i stabilnih relacija koje podstiče trgovina, možemo da uživamo u znatno mirnijim odnosima“, poručio je on.

Direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić rekao je da je od uspostavljanja inicijative gotovo pola miliona kamiona koristilo blagodeti Zelenih koridora, a 20 posto njih imalo je koristi od Zelenih traka (kamioni koji prevoze esencijalne proizvode).

On je takođe istakao važnost četvorogodišnjeg plana za uspostavljanje Zajedničkog regionalnog tržišta koji su lideri Zapadnog Balkana usvojili na Samitu u Sofiji u novembru 2020.

„CEFTA će imati važnu ulogu u pružanju pravnih, političkih i institucionalnih okvira za sprovođenje ove agende“, dodao je Đikić.

Glavni prioriteti u budućem radu će biti smanjenje vremena čekanja na graničnim prelazima za najmanje 30 posto, između ostalog i proširivanjem Zelenih koridora i traka na graničnim prelazima i kontaktnim tačkama sa Evropskom unijom (EU) i njihovo prilagođavanje redovnom okruženju mimo pandemije.

Takođe, nastojaće se da se uspostavi međusobno priznavanje dokumenata važnih za plasiranje proizvoda i usluga na regionalna tržišta, da se smanji vreme i troškovi regionalne elektronske trgovine i proširi saradnja u CEFTA-i na nova područja poput intelektualnog vlasništva i zaštite potrošača, saopšteno je iz CEFTA-e.

CEFTA konferenciju podržao je EU Projekat EU4Trade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.