U trendu

Restauracija Mikelađelove skulpture otkrila nove detalje

RIM – Restauracija jedne od Mikelanđelovih skulptura Bogorodice i Hrista otkrila je ranije nepoznate detalje, uključujući umetnikove oznake alata, koje su bile skrivene pod vekovima prašine i voska.

Firentinski Museo del’Opera del Duomo saopštio je danas da je čisćenje Bandini Pieta, koje je započelo prošle godine, ali je obustavljeno zbog pandemije korona virusa, nastavljeno i da je javnost sada pozvana da u malim grupama posmatra restauratore dok rade, prenosi AP.

Ovo je prva poznata restauracija skulpture. Restauratori pomoću pamučnih brisača umočenih u dejonizovanu vruću vodu izbacuju nagomilanu prjavštinu iz pukotina ogromnog komada mermera iz Karare.

Mikelanđelo je isklesao Bandini Pieta između 1547. i 1555. godine, kada je imao skoro 80 godina.

To je treća poznata Pieta renesansnog majstora. Prethodna je u Vatikanu, blizu ulaza u baziliku Svetog Petra, a kasnija verzija, poznata kao Rondanini Pieta, nalazi se u muzeju u Milanu.

Muzej u Firenci je naveo da, za razliku od druge dve Piete, gde Hristovo telo drži samo njegova majka, Hristovu figuru u Bandini Pieti drže i Marija Magdalena i biblijski lik Nikodim, čije je lice autoportret samog Mikelanđela.

Mikelanđelo je nameravao da skulpturu postavi u rimsku kapelu u blizini mesta gde je predvideo da ima svoju grobnicu. Ali muzej je na kraju napustio delo i čak je pokušao da ga uništi, pre nego što ga je predao slugi koji je statuu popravio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.