Revizorski sud: SLO neefikasna u nabavci zaštitne opreme

LJUBLJANA – Revizorski sud u Sloveniji utvrdio je da su vlada, ministarstva i Agencija za robne rezerve, iako su okolnosti bile vanredne, bili neefikasni u nabavci medicinske i lične zaštitne opreme (LZO) za suzbijanje širenja novog koronavirusa, prenosi STA.

Agencija navodi da izveštaji koji su danas objavljeni kažu da su pored vlade i agencije neefikasna i ministarstva zdravlja, ekonomije i odbrane, a Revizorski sud zatražio je od vlade i agencije da preduzmu korektivne mere.

Sud u izveštaju navodi da je uzeo u obzir vanredne okolnosti u kojima su revidirani subjekti radili tokom perioda nabavke lične opreme i medicinske opreme, ali da je utvrdio da postupci javnih nabavki nisu sprovedeni u skladu sa principima transparentnosti, efikasnosti i jednakog tretmana dobavljača, a određeni postupci bili su nespojivi sa propisima i drugim aktima.

Kao posledice toga Revizorski sud je u svom izveštaju naveo da je određenim korisnicima distribuirana neodgovarajuća oprema iz robnih rezervi, uključujući i respiratore koji nisu mogli odmah da se koriste u bolnicama za lečenje pacijenata sa Kovid-19, a određena količina opreme takođe je podeljena nekima koji nisu imali pravo na nju, prenosi STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.