RUS ambasada: Komentari fon der Lajen pokušaj politizacije

BRISEL – Ruska ambasada u Briselu ocenila je da izjava predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen o ruskoj vakcini Sputnjik Ve predstavlja „pokušaj politizacije“ pitanja vakcinacije na „neutemeljen i žalostan način“ i da ukazuje na „neadekvatan nivo svesti zvaničnika“.

Ruska ambasada tako je reagovala na izjavu Fon der Lajenove koja je kazala da se pita zašto Rusija nudi vakcinu Sputnjik Ve drugima, kada nije vakcinisala ni svoje ljude, piše briselski Politiko.

U saopštenju koje je ruska misija pri EU objavila u četvrtak uveče navodi se da su zbunjeni što čuju takve izjave budući da je Rusija više puta javno istakla da je vakcinacija sopstvenih građana apsolutni prioritet u borbi protiv korona virusa.

„U skladu s principima demokratije i humanitarnog prava, vakcinacija u Rusiji je dobrovoljna, a do danas se svim zainteresovanim građanima vakcina pruža bez odlaganja i besplatno. Uspostavljena je široka mreža centara za vakcinaciju koja se neprestano unapređuje, uključujući upotrebu savremenih sredstava za digitalizaciju“, navodi se u saopštenju ambasade.

Takođe se ističe da isporuka vakcine Sputnjik drugim državama ni na koji način nije povezana sa dostupnošću vakcine ruskim građanima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.