Rusija i SZO pregovarali o hitnom odobrenju za Sputnjik V

MOSKVA – Ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško razgovarao je danas s generalnim direktorom Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adanom Gebrejesusom o ruskom zahtevu za hitno odobrenje za upotrebu vakcine Sputnjik V, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja nakon video poziva.
„Tokom razgovora, oni su se dotakli načina za borbu protiv širenja novog korona virusa, uključujući vakcinaciju stanovništva, za poboljšanje javnog zdravlja i povećanje dostupnosti medicinske zaštite. Bilo je reči i o pregledu zahteva za odobrenje hitne upotrebe za rusku vakcinu Sputnjik V“, navodi se u saopštenju, prenosi TAS S.
Ruski ministar zdravlja obavestio je šefa Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o akciji vakcinacije u Rusiji.
„Do danas su milioni građana primili vakcinu Sputnjik V. Vakcina razvija trajna antitela i ćelijski imuni odgovor na patogen kovid-19, ali nema negativnih neželjenih efekata. Zapravo, vakcina je postala svetski bestseler“, rekao je Muraško.
Pored toga, Muraško i Gebrejesus razgovarali su o projektima, koje je izradilo rusko Ministarstvo zdravlja, a koji imaju za cilj poboljšanje javnog zdravlja i povećanje dostupnosti zdravstvene zaštite u zemlji.
„Generalni direktor SZO pohvalio je napore Rusije da u fazama uvede digitalnu tehnologiju u zdravstveni sistem, što pojednostavljuje komunikaciju pacijenta sa medicinskim osobljem i trenutno poboljšava efikasnost naknadne nege“, saopštilo je rusko Ministarstvo zdravlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.