Rusija izdavaja oko milijardu evra za masovnu vakcinaciju st

MOSKVA – Predviđa se da će vakcinacija u Rusiji protiv COVID 19 koštati ovu državu između 75 i 100 milijardi rubalja ili oko milijardu evra, saošteno je izruskog ministarstva finansija.

„ U narednih godinu dana suočićemo se sa novim izdacima koji nisu predviđeni u budžetu, posebno sa vakcinacijom stanovništva, resursi za to su ogromni, a troškovi mogu biti od 75 do 100 milijardi rubalja. Sve zavisi kako će krenuti vakcinacija, koliko će ljudi biti zainteresovano za vakcinaciju. Sve će biti besplatno i na račun države “, izjavio je danas ministar finansija Anton Siluanov televiziji „Rusija 24“,prenosi TAS S.
Rusija će do kraja ove godine pustiti u promet za građane više od miliona vakcina „Sputnjik Ve“, a ruski predsednik Vladimir Putin je ranije kao zadatak dao organizovanje masovne vakcinacija protiv koronavirusa širom zemlje.

Da će vakcinacija biti dobrovoljna i besplatna, potvrdio je i premijer Mihail Mišustin,a nastavnici, zdravstveni i socijalni radnici će prvi dobiti vakcinu,navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.