Rusija u četvrtak zatvara granice za Kineze zbog epidemije

Ruske vlasti su danas saopštile da će od četvrtka državljanima Kine biti zabranjen ulazak u Rusiju, što je nova drastična mera u borbi protiv širenja epidemije novog koronvirusa koji izaziva upalu pluća.

„Ulazak kineskih državljana preko granica Rusije biće obustavljen počev od 20. februara za radna i privatna putovanja, i putovanja radi studija i turizma“, izjavila je potpredsednica Vlade Rusije, zadužena za zdravstvo Tatijana Golikova.

Ta zvaničnica koja je na čelu grupe za borbu protiv novog soja koronavirusa „Covid-19“ je rekla da je ta odluka doneta „zbog pogoršavanja epidemije u Kini i jer kineski državljani i dalje dolaze u Rusiju“.

Mnogi Kinezi su u Rusiji kao turisti, studenati ili tamo rade. Ruski aerodromi se masovno koriste kao tranzitna tačka izmedju Kine i Evrope.

Rusija je ranije naložila zatvaranje oko 4.250 kilometara granice s Kinom, kao i obustavljanje železničkih linija i smanjenje broja letova aviona prema kineskim gradovima.

Po poslednjem bilansu, u Kini je novim koronavirusom inficirano više od 72.000 ljudi od kojih je skoro 1.900 umrlo.

U Rusiji zvanično nema pacijenata s novim koronavirusom pošto su prošle nedelje iz bolnice otpuštena jedina dva pacijenta, državljani Kine koji su, po ruskim lekarima, imali blagu infekciju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.