Ruski stručnjaci napravili lek protiv koronavirusa

Ministarstvo zdravlja Rusije odobrilo je još jedan ruski lek protiv koronavirusa na osnovu favipiravira, pod trgovačkim nazivom areplivir, prenose mediji.

Klinička istraživanja su pokazala da je njegova efikasnost 90 odsto, odnosno, devet od deset osoba uz blagovremeno lečenje zagarantovano neće preminuti.

Ispitivanja u kojima je učestvovalo 210 pacijenata sa potvrđenom infekcijom virusa u umerenom stepenu, sprovedena su u medicinskim ustanovama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Saransku, Smoljensku i Rjazanju.

Kod 70 posto pacijenata koji su uzimali ovaj lek, došlo je do preokreta prvih dana bolesti, a posle četiri dana virus je nestao iz organizma. Desetog dana RLP-test kod 100 posto ispitanika bio je negativan. U kontrolnoj grupi koja je primala standardni tretman, 70 posto ljudi se oporavilo za to vreme.

– Areplivir je dao veoma dobre rezultate. Bukvalno trećeg dana ljudima je opala temperatura, simptomi opšte intoksikacije brzo su se povukli i poboljšalo im se zdravlje.

Desetog dana, obim oštećenja pluća smanjen je za 25-35 odsto – istakla je članica Ruske akademije nauka Larisa Balikova, direktorka Medicinskog instituta Mordovskog državnog univerziteta „Ogarjov“, jednog od centara u kome su se sprovodila istraživanja.

Nije bilo neželjenih efekata, osim toga da preparat ne smeju uzimati trudnice. Što pre se počne sa terapijom, veća je efikasnost i niži rizik od komplikacija.

– Pronašli smo lek za novu bolest za mesec i po. Ranije je bilo nemoguće poverovati u to – rekao je rukovodilac kliničkih ispitivanja Ruske akademije nauka Dmitrij Puškar.

Klinička ispitivanja areplivira su u potpunosti završena, rezultati se obrađuju i pripremaju za prenos Ministarstvu zdravlja. Ako ih Ministarstvo pregleda odmah i prekvalifikuje privremenu potvrdu u trajnu, lek će se pojaviti u bolnicama početkom jula, a do jeseni će za sve biti osiguran lek koji spašava život, pišu mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.