U trendu

S. Arabija ublažava mere za strance koji dolaze avionom

RIJAD – Saudijska Arabija je danas objavila da stranci koji dolaze avionom iz većine zemalja neće više morati u karantin ukoliko su se revakcinisali protiv kovida-19.

Putnici iz 20 zemalja, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Indiju, Veliku Britaniju, Nemačku, Francusku i Ujedinjene Arapske Emirate i dalje ne mogu da uđu u Saudijsku Arabiju zbog mera kojim se sprečava širenje kovida, prenosi Rojters.

Civilna avijacija je saopštila da od 20. maja stranci koji dolaze u Saudijsku Arabiju, a koji su se revakcinisali ili preležali korona virus, neće morati da provode sedam dana u hotelskom karantinu, međutim, moraju da dokažu vakcinacioni sertifikat.

Trenutno je na snazi mera da stranci moraju u karantin na period od sedam do 14 dana, zavisno od države iz koje dolaze, i moraju da pokažu negativan PCR test.

Prema novim pravilima, svako ko je stariji od osam godina, a nije vakcinisan, mora u karantin po dolasku u Arabiju na sedam dana o svom trošku od 20. maja i da pokaže negativan PCR test šestog dana od ulaska uz zemlju.

Posetioci moraju da pokažu i polisu zdravstvenog osiguranja, kako bi pokrili eventualne troškove zbog kovida-19, a PCR test ne sme da bude stariji 72 sata od ulaska u avion.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Saudijske Arabije je objavilo da je njihovim državljanima zabranjeno da putuju u 13 zemalja, direkno ili indirektno, bez specijalne dozvole.

Saudijci ne smeju u Libiju, Siriju, Liban, Jemen, Iran, Tursku, Jermeniju, Somaliju, Kongo, Avganistan, Belorusiju i Indiju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.