U trendu

SAD: Broj obolele dece od kovida 19 skočio za 25 odsto

VAŠINGTON – Broj obolele dece od korona virusa u SAD je skočio za 25 odsto u prethodne dve nedelje, tačnije, u periodu između 3. i 17. decembra, saopštilo je danas udrženje Američke pedijatrijske akademije (AAP).

Više od 1,8 miliona dece širom SAD je testirano pozitivno na korona virus od početka pandemije, piše AAP u najnovijem izveštaju.

Samo prošle nedelje je zabeleženo više od 182.000 slučajeva korona virusa medu decom, što je najveći porast oblelih mališana u jednoj nedelji, preneo je CNN.

Komplikacije, hospitalizacija i smrtni ishod od kovida 19 su i dalje veoma retki među najmlađom populacijom.

„Ipak, moramo što pre da prikupimo što više podataka na dugotrajan efekat pandemije na decu, uključujući i načine na koji virus može da na duže staze ošteti dečje zdravlje, ali i da im izazove emotivne i mentalne probleme“, piše AAP na svom sajtu.

Od 17. decembra, kada je reč o hospitalizovanim osobama, procenjuje se da deca čine između 1.1 i 2.8 odsto, zavisno od države.

Između 0.2 odsto i četiri odsto svih dečjih kovid 19 slučjaeva su rezultirali hospitalizacijom u državama koje su vodile evidenciju, a manje od 0.21 odsto dece je preminulo od korna virusa.

U 13 američkih država nije bilo preminule dece od kovida 19, a na celoj teritoriji SAD, smrtnost među decom je 0.09 odsto.

AAP decom smatra mlađu populaciju do 17 godina.

CNN dodaje da su brojke potcenjene i nekompletne, jer sve američke države ne daju izveštaje na isti način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.