SAD: Broj smrtnih slučajeva prešao 300.000

VAŠINGTON – Broj smrtnih slučajeva od posledica korona virusa u SAD prešao je 300.000, u danu kada je Amerika, kao najteže pogođena zemlja sveta, počela istorijsku vakcinaciju stanovništva vakcinom koju su razvile kompanije Fajzer i Bajontek.

Slučajevi Kovida-19 su u ogromnom porastu širom zemlje, a jedinice za intenzivnu negu u američkim bolnicama ostaju bez kreveta, preneo je juče Glas Amerike (VOA).

Dnevni slučajevi korona virusa su postavili nove rekorde više puta od Dana zahvalnosti, a u petak je, drugi put protekle sedmice, dnevni broj umrlih bio veci od 3.000.

Petak je takođe bio dan kada je Uprava za hranu i lekove dozvolila hitnu upotrebu vakcine.

Ukupan broj smrtnih slucajeva od Kovida-19 u zemlji je za 27 dana skocio sa 250.000 na 300.000 – što je bio najkraći period za tako dramatičan porast, navodi VOA.

Prema nekim modelima projekcija, broj smrtnih slučajeva mogao bi da dostigne 500.000 pre nego što vakcine postanu široko dostupne narednog proleća i leta.

Proteklih nedelja, Južna Dakota i Severna Dakota bile su prve u zemlji po broju smrtnih slucajeva po glavi stanovnika.

Nju Džersi i Njujork – države koje su bile rani epicentri zaraze, imaju najveći ukupni broj smrtnih slucajeva po glavi stanovnika.

SAD su nedavno prešle 16 miliona potvrđenih slučajeva virusa – što je najviše u svetu.

Bolnice su preplavljene pacijentima obolelim od kovida 19, što preti da prevaziđe kapacitete zdravstvenih sistema.

Trenutno je više od 108.000 hospitalizovanih pacijenata sa kovidom 19, što je najveći broj od kada su prvi slučajevi korona virusa otkriveni u SAD u januaru, dodaje Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.