SAD Iranu odobrile transfer novca u inostranstvo za vakcine

DUBAI – Iran je dobio odobrenje SAD za transfer sredstava u inostranstvo za nabavku vakcina protiv korona virusa, saopštio je guverner iranske Centralne banke Abdolnaser Hemati.

Hemati je za državnu televiziju rekao da je Iranska banka dobila odobrenje Kancelarije za kontrolu inostrane aktive pri Ministarstvu finansija SAD da prebaci novac u Švajcarsku banku kako bi platila vakcine protiv kovid-19, prenosi Rojters.

Amerikanci su uveli sankcije svim našim bankama, a u ovom slučaju pristali su da načine izuzetak pod pritiskom svetske javnosti, rekao je Hemati.

On je naveo da će Iran platiti preko 200,5 miliona evra za uvoz 16,8 miliona doza od programa SZO „Kovaks“, koji ima za cilj da obezbedi pravedan pristup vakcinama za siromašnije zemlje.

Zvaničnici u Iranu su puno puta istakli da ih američke sankcije sprečavaju da kupe vakcine protiv korona virusa.

Iranska kompanija „Šifa farmed“ počela je ove nedelje sa registracijom dobrovoljaca za klinička ispitivanja prvog domaćeg kandidata za vakcinu protiv korona virusa.

Iz iranskog ministarstva zdravlja ranije je saopšteno da su od poslednjeg bilansa preminula još 152 kovid pacijenta, najmanje u jednom danu od 18. septembra.

Pad broja smrtnih slučajeva usledio je nakon što su više od mesec dana u većim gradovima Irana na snazi noćni policijski čas i druge restriktivne mere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.