SAD: Istekla pomoć za milione nezaposlenih

VAŠINGTON – Pomoć za milione nezaposlenih Amerikanca, koji pokušavaju da sastave kraj s krajem, istekla je u ponoć, nakon što je predsednik Donald Tramp odbio da potpiše zakonski predlog o novom paketu za saniranje posledica pandemije i za finansiranje vlade, koji je usvojen u Kongresu, navodi Glas Amerike.

Sudbina dvostranačkog predloga bila je neizvesna i u nedelju, s obzirom na to da Tramp i dalje zahteva veću jednokratnu novčanu pomoć za Amerikance i kritikuje nepotrebne troškove.

Bez finansijskih sredstava, predvidenih usvojenim predlogom, u ponedeljak u ponoć će bez novca ostati i vlada, što će izazvati delimično zatvaranje njenih službi, piše u tekstu Glasa Amerike

„Ovo je igra šaha, a mi smo figure“, kaže Lanetris Hejns, samohrana majka troje dece iz Saut Benda u Indijani, koja je izgubila pomoć za nezaposlene.

Zakonski predlog o pomoći zbog pandemije i budžetu za vladu, u iznosu od 2,3 biliona dolara, usvojen je ubedljivom većinom glasova u oba doma Kongresa, nakon što je Bela kuća uverila republikanske lidere da će Tramp da ga podrži.

Umesto toga, predsednik je osudio predvideni iznos jednokratne novčane pomoći većini Amerikanaca od 600 dolara i zatražio da se to poveća na 2.000.

Republikanci u Predstavničkom domu su uoci božicnih praznika blokirali povećanje pomoci.

Međutim, Tramp nije promenio mišljenje uprkos aktuelnoj zdravstvenoj i ekonomskoj krizi izazvanom pandemijom korona virusa.

Prema proceni Loren Bauer, saradnice u Institutu Brukings, 11 miliona ljudi će odmah izgubiti pomoć, dok će još milioni za nekoliko nedelja ostati bez ostalih nadokanada za nezaposlene.

Endrju Stetner, ekspert za osiguranje za nezaposlene i viši saradnik u organizaciji „Century Foundation“ kaže da bi ta brojka mogla da bude bliža 14 miliona, zbog rasta broja nezaposlenih posle praznika Dana zahvalnosti, prenosi AP.

Zbog Trampovog odbijanja da potpiše zakon, istekao je i moratorijum na prinudno iseljavanje iz stanova zbog neplaćene kirije, zaključuje se u tekstu Glasa Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.