U trendu

SAD pozvale EU da donese dodatne budžetske mere radi oporavka svetske privrede

Američka ministarka finansija Dženet Jelen zatražila je danas od EU da planira „dodatne budžetske mere“, odnosno ublažavanje propisa o visini budžetskog deficita da bi se omogućilo više investicija radi učvršćivanja svetskog ekonomskog oporavka posle pandemije.

„Važno je da zemlje članica ozbiljno predvide dodatne budžetske mere da osiguraju snažan oporavak na nacionalnom i svetskom nivou“, rekla je Jelen koja se nalazi u Briselu na sastanku sa ministrima finansija EU, takozvanom Evrogrupom.

Ona je u tekstu govora podeljenom medijima govorila o dovoljno fleksibilnom evropskom budžetskom okviru koji bi omogućio zemljama da reaguju snažno na krize i da investiraju u trajne infrastrukture, u istraživanje, razvoj i tehnologiju.

Ministri finansija EU treba da razgovaraju danas o smeru ekonomske politike Unije, a pozvali su Jelen radi razmene mišljenja o toj temi.

Ministri treba takodje da razgovaraju o budžetskim politikama unutar EU.

Oni su predvideli da na jesen pokrenu raspravu o reformi pakta stabilnosti, kojim se ograničava javni deficiti država članica na tri odsto njihovog bruto domaćeg proizvoda (BDP) a zaduživanje na 60 odsto BDP.

Neke zemlje ocenjuju da je deo pravila zastareo i u njima vide pretnju za ekonomski oporavak.

Suviše brzo vraćanje na strikntu budžetsku politiku ubrzalo je ponovni pad Evrope u recesiju posle finansijske krize 2008. godine. Zvaničnici se brinu da se ne ponovi ista greška.

„Budžetski okvir treba da podrži privredu budućnosti“, rekla je Jelen a prethodno je pozdravila mere protiv krize koje je EU donela prošle godine.

„U Evropskoj uniji budžetski odgovor na krizu bio je odlučan i bez presedana, kako na nivou zemalja članica tako i na nivou EU. Evropska centralna banka reagovala je brzo i energično donoseći niz mera koje su omogućile očuvanje povoljnih finansijskih uslova“, rekla je Jelen i upozorila na rizike vezane za dalje trajanje pandemije korona virusa.

„Mislim da se svi slažemo u tome da je nesigurnost visoka. U tom kontekstu važno je da budžetska orijentacija bude povoljna do 2022. godine“, rekla je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.