SAD: rekordni brojevi u bolnicama i preminulih od Covid 19,

NJUJORK – Najviše Amerikanaca je hospitalizovano juče zbog kovid-19 od početka pandemije, a takođe ih je umrlo rekordno puno u jednom danu, u trenutku kada se broj novih slučajeva ne smanjuje, a vakcinacija ne ide željenim tempom u zemlji, javlja Rojters.

Broj hospitalizovanih pacijenata dostigao je rekordnih 130.834 kasno juče, prema podacima koje je dobio Rojters od Univerziteta “Džons Hopkins“, dok je 3.684 prijavljenih smrtnih slučajeva drugi najveći pojedinačni broj u pandemiji u jednom danu, prenosi agencija.

S obzirom da se danas očekuje da će ukupni slučajevi kovid-19 premašiti granicu od 21 miliona, veliki je pritisak na državne i lokalne zvaničnike da ubrzaju distribuciju dve odobrene vakcine, proizvođača Fajzer i Biontek i Moderne.
Neke države su angažovale dodatna sredstva za ubrzanje procesa vakcinacije. Guverner Severne Karoline Roi Kuper u utorak je mobilisao državnu Nacionalnu gardu da „pruži podršku lokalnim zdravstvenim radnicima“ za bržu distribuciju vakcina protiv koronavirusa.
Još tri miliona doza dve vakcine poslato je američkim državama u utorak, rekao je u izjavi vršilac dužnosti ministra odbrane Kristofer Miler,čime se došlo do ukupnog broja od više od 19 miliona distribuiranih doza za 21 dan.
Obe odobrene vakcine zahtevaju dve doze u razmaku od tri ili četiri nedelje, a američka vlada razmatra mogućnost da se doza Modernine vakcine prepolovi, kako bi oslobodile zalihe za još vakcinacija.
Ali naučnici iz Nacionalnog instituta za zdravlje i kompanije Moderne rekli su da bi trebalo još dva meseca istraživanja da se utvrdi da li bi prepolovljene doze bile efikasne, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.