U trendu

SAD: Strah od četvrtog talasa pandemije

VAŠINGTON – U SAD se sve više strahuje od mogućeg četvrtog talasa pandemije kovid-19, s obzirom na to da raste broj zaraženih i hospitalizacija u gotovo polovini zemlje.

Broj novozaraženih se povećava dok se intenzivira kampanja vakcinacije, a tokom proteklog vikenda je za jedan dan dato više od četiri miliona doza, što je rekord do sada, javlja Glas Amerike.

Broj slučajeva korona virusa u Americi porastao je gotovo 20 odsto u protekle dve nedelje, zbog čega zdravstveni zvaničnici upozoravaju na četvrti talas pandemije.

“Tek smo na početku tog naglog rasta. Još nismo videli najgori deo”, kaže Majkl Osterholm iz Centra za istraživanje bolesti na Univerzitetu Mičigen.

Raste i broj hospitalizacija, a stručnjaci ističu da su razlozi za novi porast širenje novih sojeva korona virusa, ublažavanje restrikcija i učestalija putovanja.

Međutim, gotovo million i 600 hiljada putnika prošlo je bezbednosnu kontrolu na aerodromima prošlog petka uoči uskršnjih praznika, što je rekord tokom pandemije.

„Ovo je verovatno poslednji praznik tokom kojeg je velika većina Amerikanaca bila nevakcinisana”, rekao je Ašiš Dža sa Škole javnog zdravlja na univerzitetu Braun.

Najmanje jednu dozu vakcine primilo je 40 odsto svih odraslih, odnosno više od 103 miliona Amerikanaca. Tokom vikenda je oboren i dnevni rekord po broju primljenih vakcina – u Sjedinjenim Državama se sada u proseku dnevno daje više od tri miliona doza vakcina protiv korona virusa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.