U trendu

SAD: SZO da sprovede drugu fazu istrage o virusu korona

ŽENEVA – Sjedinjene Američke Države pozvale su juče Svetsku zdravstvenu organizaciju da sprovede drugu fazu svoje istrage o poreklu korona virusa i da se nezavisnim ekspertima obezbedi pun pristup originalnim podacima i uzorcima u Kini.

„Ključno je da Kina obezbedi nezavisnim ekspertima pun pristup kopletnim, originalnim podacima i uzorcima relevantnim za shvatanje porekla virusa i rane faze pandemije“, saopštila je Misija SAD pri UN u Ženevi.

Predsednik Džo Bajden zatražio je ranije od američkih obaveštajnih agencija da „udvostruče napore“ u istrazi o poreklu kovida-19 i da izvrše pritisak na Kinu da sarađuje, prenosi Rojters.

Kina je više puta porekla da je laboratorija odgovorna, i poručila da SAD i druge zemlje pokušavaju da odvrate pažnju od sopstvenog neuspeha u borbi sa pandemijom.

Zajednička studija Kina-SZO objavljena u martu utvrdila je da je krajnje neverovatno da je SARS-KoV-2 procurio iz laboratorije, dodajući da je najverovatnije da se od slepih miševa virus proširio na ljude preko neidentifikovane posredničke vrste.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.